Skogås. På Fäbodvägen sköts en man vid 22-tiden på tisdagen. Till vänster: Carolina Björnsdotter Paasikivi, chef för polisområde Stockholm syd.

Polischefen: Ovanligt blodig start på året

Det har varit en tragisk start på året i polisområde Stockholm syd. Dödsskjutningar i Jordbro och Kungens kurva. Skottlossning i Skogås och i Fittja. Det tillhör inte det normala, enligt polisen.

  • Publicerad 12:36, 22 jan 2020

Så många grova brott parallellt under en så pass kort tidsrymd är ovanligt.

– Att så här många grova brott inträffar parallellt under en så pass kort tidsrymd är ovanligt, säger Carolina Björnsdotter Paasikivi, chef för polisområde Stockholm syd.

Men skjutningar har en tendens att komma i skov, menar hon, eftersom ett vedergällningssystem kan uppstå där kriminella grupper tar ut hämnd på varandra. 

– Det mesta tyder dock på att de här brotten inte hänger ihop utan att det är av en händelse så många grova våldsdåd hänt samtidigt.

– Men de allvarliga mordförsök och mord som hänt är likartade i flera av fallen, de går alla att hänvisa till konflikter i nätverksmiljö.

Avgörande tidsperiod

Minuterna och timmarna efter en skjutning är väldigt viktiga för polisen. All tillgänglig information om personerna som varit inblandade måste på en gång samlas in, och lika snabbt måste polisen få kontakt med åklagare.

– Vi drar så mycket resurser vi kan. Vi måste snabbt nå vittnen men också aktivera utredningspersonal och spaningsresurser, för att lyckas med en lagföring av brotten.

Att polisen får klarhet i vad som hänt och vilka som ligger bakom dåden är viktigt också för att förhindra att nya våldsbrott sker i samband med konflikterna, menar Carolina Björnsdotter Paasikivi. Genom att informera sig om de inblandade personerna kan polisen verka förebyggande.

– Vi har i flera fall lyckats förhindra sådana här händelser, genom att ta vapen i beslag och låta förstå att vi vet vad som är på gång. Men vi jobbar med konstellationer och fenomen som gör allt för att slippa undan vår kontroll.

Just nu jobbar därför polisen mycket med kartläggning, och prioriteringar.

– Sådana här processer tar lång tid. Vi måste vara uthålliga, och det blir tuffa prioriteringar som måste göras när vi har så här många grova brott samtidigt. Det här är väldigt belastande för oss.

För att lyckas ber polisen om allmänhetens hjälp.

– Vi är extremt beroende av att folk hör av sig till oss. Låt oss avgöra om det du sett är viktigt eller inte, säger Carolina Björnsdotter Paasikivi.