Lika. Soft air guns är väldigt lika riktiga vapen, och det är svårt för polisen att avgöra vad det faktiskt rör sig om när det är skarpt läge. Arkivbild. Foto: Mostphotos

Polisen: Använd inte soft air guns som en leksak

Föräldrar, ha uppsikt över barn och ungdomar som leker med soft air guns. Så lyder uppmaningen från Järfällapolisen. "Vissa går runt med dem för att de tycker att det är en leksak, och ser inte det farliga", säger Jonas Persson, kommunpolis i Järfälla.

  • Publicerad 17:21, 21 aug 2019

Jonas Persson, kommunpolis i Järfälla Foto: Mikael Andersson

I ett inlägg på Järfällapolisens Facebooksida tidigare i veckan uppmanar de föräldrar att ha koll på sina barn när de leker med soft air guns, med anledning av de konsekvenser användningen och exponeringen kan leda till.

– Det handlar inte om att folk skjuter på varandra, men man kan uppfatta det som att en person springer runt med ett vapen på öppen gata. Då larmas polis till platsen med full insats, säger Jonas Persson, kommunpolis i Järfälla, och fortsätter:

– Det är väldigt liten skillnad i utseende på ett soft air gun och ett riktigt vapen, det går inte att se i en stressad situation. Det kan leda till väldigt farliga situationer.

"Ser inte det farliga"

Dels används soft air guns i kriminella kretsar med syftet att hota folk, men alltså också av minderåriga som ser på dem som leksaker.

– Vissa går runt med dem för att de tycker att det är en leksak, och ser inte det farliga, säger Jonas Persson.

Han upplever att polisen ofta får åka på larm då någon sett ett vapen användas, som visar sig vara ett soft air gun.

– Det sker inte dagligdags i Järfälla, men det sker titt som tätt. Både att de används som vapen, och att ungdomar bär dem. Man ska som förälder inte släppa iväg ungdomar med ett soft air gun på stan eller till skolan, säger Jonas Persson

Enligt lagen likställs soft air guns med luftgevär, och det är 18-års gräns för att köpa och inneha ett om du inte har särskilt tillstånd. Om du är under 18 och hanterar ett airsoftvapen måste du vara under en vuxens uppsikt.

Stockholm Direkt