Läggs ned. Åklagare lägger nu ner den förundersökning där man undersökt om polisen var skyldiga för vårdslöshet i trafik när en polisbil och och mopedbil krockade i Täby i augusti.

Polisen är inte misstänkt för brott i mopedbilsolyckan

Den förundersökning där man undersökt om polisen var skyldig till vårdslöshet i trafik när en polisbil och en mopedbil krockade i Täby läggs nu ner av åklagare.

  • Publicerad 13:15, 2 sep 2020

Det var på kvällen den 2 augusti som en polisbil åkte på utryckning till ett misstänkt villainbrott. I korsningen Turebergsvägen/Dalvägen i Täby krockade polisbilen med en mopedbil, i den befann sig tre ungdomar.

En flicka avled av sina skador och de två pojkarna som också fanns i mopedbilen skadades allvarligt och fick föras till sjukhus.

Åklagare vid särskilda åklagarkammaren har sedan olyckan inträffade utrett om polisen gjorde sig skyldig till brott vid krocken. Nu läggs förundersökningen ner.

– Min bedömning är att nu redovisade omständigheter inte visar att någon straffbar oaktsamhet kan läggas föraren av polisbilen till last. Förundersökningen ska därför läggas ned, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck vid särskilda åklagarkammaren i ett pressmeddelande.

Iakttog inte väjningsplikt

Polisbilen hade under utryckningen sirenen påslagen och utredningen visar att olyckan skedde när mopedbilen inte iakttog väjningsplikten.

Man har under utredningen förhört de poliser som var med vid olyckan samt de ungdomar som åkte i mopedbilen. Man har även förhört vittnen på platsen. Den tekniska undersökningen som gjorts visar också att varken polisbilen eller mopedbilen hade några tekniska fel.

Det pågår fortfarande en polisutredning om huruvida de två pojkarna som åkte i mopedbilen har gjort sig skyldiga till brott.