Attackerad. I helgen slängde någon in en handgranat i Karsbyskolan i Norsborg, Botkyrka. Foto: StockholmDirekt

Polisen bekräftar handgranat-attack på skola

Polisen bekräftar: det var en handgranat som kastades in genom ett säkerhetsglas och detonerade i en skola i Botkyrka. I lokalen ligger en av Sveriges mest kända hiphop-studios.

  • Publicerad 12:26, 17 jul 2018

Det var i lördags kring klockan 16.30 som polisen kallades till Karsbyskolan i Norsborg, Botkyrka kommun. Senare under kvällen kom polisens bombgrupp dit, och man gick ut med att det kan ha varit en handgranat som slängts in i skolan.

Nu kan polisen bekräfta att det var en handgranat som kastats in genom en krossad ruta i källaren. Och detonerade.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Ja, handgranaten landade i en betongkorridor på fem, sex meter. Väggar och dörrar har drabbats av splitterskador, det är hål överallt och en liten krater. Men inget av värde har förstörs, säger Karsbys rektor Jan Jönsson.

I den delen av skolan där granaten exploderade sker ingen skolverksamhet. Utan där hyr Botkyrkas kultur- och fritidsförvaltning ut två separata lokaler till två olika musikstudios.

Enligt Jan Jönsson är det "en kille som gör filmmusik" i den ena studion. Den andra är sedan 20 år tillbaka skivbolaget Redline recordings studio, klassisk mark inom svensk hiphop.

Redlinestudion och bolaget ägs och sköts av bröderna Salazar, med rötterna i banbrytande rapgruppen The Latin Kings. StockholmDirekt var där så sent som för två år sedan och gjorde ett reportage: "20 år på röda linjen".

Krävs planering för att krossa säkerhetsglaset

– Jag har förstått att dådet inte var riktat mot skolan, vilket är skönt. Enligt polisen så är en teori att man velat testa hur effektiv handgranaten är. Det är tydligen vanligt, att kriminella väljer en tom lokal och slänger in granaten, säger Jan Jönsson.

Dock så är det en detalj med den teorin som ger rektorn huvudbry:

– Det konstiga är att glaset som krossats är säkerhetsglas. Det räcker inte med en vanlig sten, knappt ens en hammare, för att ta sig igenom det. Man måste planera sånt.

Enligt Aftonbladet sågs två unga män försvinna från platsen när larmet för den krossade rutan gick igång.

På polisen vill man inte säga mer än att man bekräftar att det var en handgranat, och att det nu utreds som allmänfarlig ödeläggelse av grova brottssektionen i Flemingsberg. Något möjligt motiv vill man inte spekulera i.

”Redline är vårt kulturarv”

Rektor Jan Jönsson. Foto: StockholmDirekt