Först dementerades uppgifterna. Nu bekräftar polisen att riggade slagsmål förekommit i Bromma. Foto: Privat/Genre

Polisen bekräftar riggade slagsmål i Bromma

Först dementerades uppgifterna om riggade slagsmål i lokalpolisområde Vällingby. Nu bekräftar polisen uppgifter om fenomenet i Bromma. En anmälan har kommit in.

  • Publicerad 12:18, 13 mar 2019

I fredags ska föräldrar till elever på Ekerö ha nåtts av ett brev med informationen att det förekommer riggade slagsmål, så kallat "att mannas" i lokalpolisområde Vällingby.

Uppgifterna spreds som en löpeld på Facebook men dementerades senare av kommunpolisen Matti Rönnqvist, vilket StockholmDirekt skrev om tidigare i veckan. De uppgifter de hade fått då kunde inte knytas till en särskild plats, enligt polisen.

– Det är inte så att det förekommer och vi har heller ingen anledning att tro att det kommer att förekomma varken i Vällingby, Bromma eller på Ekerö. Vi har inte fått några anmälningar gällande någon sådan typ av brott heller, sa Matti Rönnqvist under måndagen.

Vällingbypolisen dementerar uppgift om riggade slagsmål

Nu är läget annorlunda. Sedan problematiken uppmärksammats i media har Vällingbypolisen fått in en anmälan om ett riggat slagsmål i Bromma.

– Det är en förälder som ringt till mig och bekräftat att hans son har blivit utsatt för det här. Adressangivelsen i anmälan är i Brommaområdet. Och med tanke på det är det inte helt osannolikt att de andra uppgifterna vi har också har skett i Bromma, säger Jörgen Backström, polisinspektör i Vällingby, med insyn i slagsmålen.

Slåss inte frivilligt

Fenomenet "att mannas", beskrivs av polis så här: allt sker under hot och tvång utanför skoltid och på en plats där det inte rör sig så många vuxna. Enda kravet är att det finns publik. Är det folktomt ställs slagsmålet in.

– Det är det som är ännu tråkigare. Tonåringarna blir alltså tvingade och hotade med olika repressalier för att ställa upp. Vad vi har hört hotar anstiftarna med några som kallas "ortens värstingar" eller med specifika personer som ska göra livet till ett helvete för en om man inte ställer upp.

Flera rån i rusningstrafiken – ingen ingrep

Enligt Jörgen Backström vet polisen inte så mycket om slagsmålen i nuläget då få anmäler.

– De vuxna vi har varit i kontakt med är jäkligt oroliga för att deras barn ska råka illa ut om de anmäler. Men man får gå in och vara lite vuxen i det här. Man måste ställa upp för sina barn och berätta hur viktigt det är att anmäla, säger Jörgen och fortsätter:

– Vi måste ju har ett rättssystem som fungerar för alla. Även för barn. Vad ger man annars för signaler?