Det kommer fortsatt vara alkoholföbrud i många parker även om du inte stör eller blir stupfull. Det här är en genrebild från Tantolunden, där det är alkoholförbud 00-07. Foto: Sacharias Källdén

Polisen besviken – alkoförbudet blir kvar

Södermalmspolisens idé att låta alla skötsamma dricka var de vill slås ner av kommunstyrelsen – och polisregionen. Alkoholförbuden i parkerna blir kvar.

  • Publicerad 15:03, 19 okt 2017

På Södermalm har festande i parkerna väckt debatt om var och när det ska vara okej att öppna en öl. Trots att det redan finns 19 parker, kvarter och torg på Söder där alkoholen är bannlyst höjs ständigt röster för fler förbud.

Alkholförbuden ifrågasatta

Men Södermalmspolisen har varit skeptiska. De anser att staden borde slopa de lokala förbuden och tillåta att picknickbesökare delar på en flaska vin – så länge de uppför sig.

Istället borde staden förbjuda allt drickande, oavsett plats, så snart det skapar en känsla av otrygghet. Det skulle göra att polisen kan fokusera på drickande som stör och slippa se mellan fingrarna när ordningsamma skålar. Så här fungerar det i Malmö.

Polisen: Slopa alkoholförbuden på Södermalm

Centerpartiet lyfte idén i en motion som igår röstades ner av majoriteten i kommunstyrelsen, som slår fast att dagens många lokala alkoholförbud behövs.

De lutar sig framför allt mot Polisregion Stockholm, som försvarar alkholförbuden och varnar för att det skulle bli mer ordningsstörningar och brott om de tas bort.

Söderpolisen besviken

Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm, känner sig besviken och missförstådd av sina poliskollegor.

– Vi vill inte heller att alkoholförbudet helt tas bort men jag vill att det träffar rätt. I Malmö är ju grundregeln att det är alkoholförbud överallt om du inte sköter dig. Samtidigt kan ordningsamma medborgare umgås i parkerna när de dricker måttligt, säger han.

Men trots veckans nederlag släpper inte Södermalmspolisen frågan.

– Jag har inte gett upp den här pucken än. Tittar vi på medborgarnas oro på Södermalm är det klart som tusan att vi måste fortsätta prata om alkholförbuden. Det kommer vi inte undan, säger Anders Lindberg.

Här är alla parker i Stockholm där du FÅR dricka alkohol

Förutom Centerpartiet var det bara Moderaterna som stöttade förslaget om en ny syn på stadens alkoholförbud.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.