ORIMLIGT. Polisen får vara beredd på att utsättas för stenkastning i Tensta, enligt en dom. Rättsläget är orimligt, enligt juridikprofessor Mårten Schultz. Foto: Mostphotos

"Polisen bör räkna med stenkastning"

Två polismän borde ha räknat med att bli utsatta för stenkastning i Tensta. Därför får de ingen ersättning för kränkning, enligt en ny dom. – Jag förstår inte hur man tänker, säger Anna Nellberg-Dennis på Polisförbundet.

  • Publicerad 14:34, 5 jan 2017

Om någon ropar "snutjävel" under en demonstration kanske man får hacka i sig det. Men det ska vara undantag.

En dom från Solna tingsrätt har lett till upprördhet hos poliser.

Både stenar och flaskor kastades mot två poliser, som befann sig utanför ett parkeringsgarage i Tensta där de skulle kontrollera en bil våren 2014. "Poliserna tvingades retirera upp i trapphuset", har de berättat under rättegången.

En man som dömdes för angreppet har fångats på film när han uppmanar andra att hämta stenar. Han kastade även en sten mot polisbussen.

Poliserna har begärt 5 000 kronor var samt ränta i ersättning för den kränkning de anser sig ha blivit utsatta för. Men tingsrätten anser att de borde ha räknat med att något sådant skulle kunna hända.

Såhär skriver tingsrätten: "I målet har framkommit att sådana här angrepp mot poliser förekommer relativt ofta i Tensta. Mot denna bakgrund bör (polisman 1) och (polisman 2) varit mentalt förberedda för det som hände och ska inte tillerkännas särskild ersättning för den kränkning de utsatts för."

– Man saknar ju ord. Det här är fullständigt oacceptabelt, säger Anna Nellberg-Dennis, förste vice ordförande i Polisförbundet.

Den fackliga organisationen har arbetat länge med frågan om våld mot poliser. Tillsammans med de övriga blåljusmyndigheterna har man haft rundabordssamtal med inrikesminister Anders Ygeman (S) för att få bukt med problemen.

– Det här är ett steg i helt fel riktning. Om du bara blir utsatt tillräckligt länge och ofta får du vara beredd på det. Vem stannar kvar på en sådan arbetsplats?

Anna Nellberg-Dennis ser en fara i om det sker en normalisering av våldet.

– Det är oerhört allvarligt. Ytterst är det polisen som skyddar de demokratiska rättigheterna och håller lag och ordning. Om inte samhället kan visa att man skyddar den yrkesgruppen har vi ett jätteproblem.

Om lagen gör en sådan här tolkning möjlig behöver man se över lagen, enligt henne.

– Är det inte värre om det händer hela tiden?

Polismyndigheten har identifierat särskilt utsatta områden i landet, där Tensta ingår.

– Vi måste skapa uthållighet hos polisen, ha tillräckligt många på plats under lång tid, säger Anna Nellberg-Dennis.

Mårten Schultz, juridikprofessor vid Stockholms universitet, anser inte att domen i sig är felaktig.

– Det är ingen tokig dom utifrån rättsläget. Men rättsläget är enligt min mening orimligt, säger han.

Vissa yrkesgrupper, till exempel poliser, anses ha större beredskap för att tåla angrepp. Därför har de inte rätt till kränkningsersättning i samma utsträckning som andra.

Men en snålare praxis har utvecklats i domstolarna än vad lagstiftaren tänkt sig, menar Mårten Schultz.

– Om någon ropar "snutjävel" under en demonstration kanske man får hacka i sig det. Men det ska vara undantag, säger han.

Liknande domar där poliser nekats ersättning finns det gott om. Men Mårten Schultz har inte sett någon dom där just ett geografiskt område lyfts fram som argument.

Poliser har kritiserat tingsrätten för att normalisera våld mot dem. Enligt Mårten Schultz är det rimligare att vända sig till justitieminister Morgan Johansson (S).

– Det är inte tingsrättens uppgift att tänka på vad som signaleras. Det är gällande rätts fel, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.