Grannsamverkansbil. Samarbetet mellan frivilliga, kommunen och polisen fortsätter. Bilden är en arkiv. Foto: Hege Hellström

Polisen: Brotten minskar i Vallentuna

Kommunen meddelar att brottsfrekvensen minskar. Stölder av olika slag har minskat med 25 procent på fyra år. En anledning kan vara att grannsamverkan har blivit bättre, menar polisen.

  • Publicerad 12:08, 17 jan 2019

– 2017 var den stora puckeln när det gäller inbrott. Jag har inte siffrorna framför mig nu, men jag har för mig att det var totalt 85 inbrott under 2018, strax över 90 under 2017 och innan dess ett 60-tal, säger Stefan Dahlgren, kommunpolis i Vallentuna.

Sedan 2015 minskade antalet inbrott och stölder med 25,5 procent och brott mot person med 30,3. Det visar en ny sammanställning av statistik från polisen.

En anledning till den vikande trenden uppges vara grannsamverkansarbetet.

Under 2018 har en grannsamverkansbil varit aktiv på vägarna. En satsning som är inspirerad av grannkommunerna Täby och Danderyd.

Polisen menar att det frivilliga engagemanget har varit värdefullt både i fall när brott har begåtts och i det förebyggande arbetet. I flera fall ska tips från grannar ha varit viktiga under utredningar:

– Det är ett tillsammansprojekt, som jag brukar kalla det, där vi alla måste hjälpas åt. Polisen klarar inte av det här arbetet själv, säger Stefan Dahlgren.

Grannsamverkansbilen

I år ska polisen arbeta med den upplevde otryggheten i Vallentuna centrum och den psykiska ohälsan bland unga. Två av flera projekt som polisen hoppas ska leda till att brotten fortsätter att minska i kommunen.

– Samverkan mellan polis och räddningstjänst har blivit allt mer angeläget. Och det har blivit bättre drag i den sedan två år tillbaka. När man då samtidigt ser att statistiken rör sig i rätt riktning så är det väldigt glädjande, säger Fredrik Sandell, trygghetssamordnare på Vallentuna kommun.

Peter Rydström arbetar på vardagar som IT- och säkerhetschef. Han är en av de 35 som har gått en utbildning för att köra grannsamverkansbilen. Snart hoppas han att de även ska kunna ta ut bilen på kvällar och helger:

– Vi vill gärna ha fler förare. Bilen rullar nästan varje dag runt om i kommunen. Vi försöker skapa trygghet samt informera våra invånare om grannsamverkan och hur man kan skapa en tryggare närmiljö. Bara att vi syns ute med bilen skapar en trygghetskänsla hos våra invånare, säger Peter Rydström.

Inbrott. Brottsfrekvensen i stölder, inbrott och brott mot person har minskat i Vallentuna. Foto: Mostphotos

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Efter snöröjningskaoset i Täby – politikerna kräver bättring

Nyheter Tusentals felanmälningar har kommit in Under denna säsong har över 2300 felanmälningar gjort på vinterväghållningen. Nu kräver styrande politiker att Peab, som sköter snöröjningen, bättrar sig.fredag 15/2 16:40

Oro på Norrortsstall efter dödlig hästsmitta

Nyheter "Det är en katastrof det som har hänt" Det dödliga hästviruset som drabbat en ridskola i Åkersberga tycks ännu inte ha spridits till grannkommunerna. Men oron är stor på många stall.fredag 15/2 16:30