Polisen spärrade av ett område mellan Södertörns högskola och Terapivägen, i närheten av Flemingsbergs station. Foto: StockholmDirekt

Polisen efter överfallsvåldtäkt i Flemingsberg

På lördagsmorgonen utsattes en kvinna för en överfallsvåldtäkt i Flemingsberg. Nu utreder polisen om det finns kopplingar till två andra uppmärksammade våldtäkter utomhus i Söderort.

  • Publicerad 16:10, 17 feb 2020

Strax före klockan sex på lördagsmorgonen larmades polisen om en våldtäkt som ska ha ägt rum i närheten av Södertörns högskola. Kvinnan hittades utomhus av förbipasserande på Alfred Nobels allé och uppgav att hon blivit våldtagen. Hon fördes till sjukhus.

– Vi har ingen gripen. Just nu jobbar vi fortfarande med att plocka in övervakningsfilm från området och från bussar som rört sig i området, säger Anna Westberg, presstalesperson hos Stockholmspolisen.

Under de senaste månaderna har flera våldtäkter ägt rum i södra Stockholm och polisen utreder om det finns ett samband.

– I åtminstone tre av fallen kan vi se vissa likheter, det går inte att utesluta att det handlar om samma gärningsman. Men vi kan också se olikheter så vi vill inte låsa oss vid det, säger Anna Westberg.

Alby och Farsta

Händelsen i Flemingsberg har vissa likheter med en våldtäkt i Alby i januari och en annan våldtäkt i Farsta i november. Det har varit våldsamma överfallsvåldtäkter.

– Likheter vi sett är att det finns ett överraskningsmoment och en hel del våld. Gärningsmannen har kommit bakifrån och överfallit målsägandena. Åtminstone i två av fallen har det också hänt mitt på dagen, vilket innebär att gärningsmannen tagit stora risker, säger Anna Westberg.

– Vid ett par tillfällen har personen som överfallits haft hörlurar på. Vilket man självklart ska kunna ha. Men då har gärningsmannen kunnat komma nära utan att personen märkt det, fortsätter hon.

"Prioriterar ärendena högt"

Polisen har just nu en särskilt utsedd resurs för att utreda våldtäkterna.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här och  prioriterar ärendena högt. Vi har en särskilt utsedd resurs som jobbar med ärendena och samordnar dem på bästa sätt för att få fatt på gärningspersonen eller gärningsmännen.

Expressen har publicerat en fantombild på en tänkt gärningsman i södra Stockholm. Den bilden hade polisen med sig i arbetet med våldtäkten i Flemingsberg men den är inte framtagen efter förhör kopplat till våldtäkten i helgen.

– Den bilden tog vi fram efter våldtäkten i Alby i januari. Det är internt arbetsmaterial och vi har inte lämnat ut den aktivt. Men eftersom vi inte kan utesluta att det är samma gärningsman, på grund av vissa likheter, hade polisen med sig den i arbetet med våldtäkten i Flemingsberg, säger Anna Westberg.

– Har man några som helst uppgifter att lämna får man gärna höra av sig till polisen.