Polisen Elise vill lära känna er

För många år sedan var Elise Berlin bosatt på Mälaröarna. Nu blir hon Ekerös nya kommunpolis – och hon är taggad på att få träffa er.

  • Publicerad 13:22, 30 nov 2018

Jag vill träffa Ekeröborna och lära känna folk.

Tidigare var Lena Törnblom Löfquist kommunpolis med särskilt ansvar för Ekerö. Men i början av året slutade hon för att i stället bli samordningschef på Ekerö kommun. Sedan dess har polisorganisationen gentemot Ekerö varit lite rörig.

Men från måndag, den 3 december, är tjänsten bemannad igen. Elise Berlin heter Ekerös nya kommunpolis.

Fram tills nu har hon suttit på polisstationen i Sollentuna och lett utredningar av brott i nära relationer. Men nu är Elise Berlin oerhört sugen på att få jobba i ett lokalpolisområde igen, i det här fallet med Vällingby som utgångspunkt, men med specialansvar för Ekerö.

– Jag känner mig väldigt taggad. Jag har väntat i flera månader på att få börja jobba för att man inte har kunnat släppa mig förrän nu.

Vad har du för relation till Mälaröarna?

– Inte jättemycket numera, däremot har jag bott där tidigare, så jag känner till området hyggligt i alla fall. Men det är många år sedan så jag måste såklart uppdatera mig, säger Elise Berlin.

Brinner för unga

Mälaröarna påminner henne en del om Åkersberga, berättar hon. Där jobbade hon tidigare bland annat med ungdomar och mot narkotika.

– Åkersberga har visserligen väldigt hög kriminalitet, men där finns också de lite mindre områdena med sin problematik som går att jämföra med Ekerö. Jag brinner verkligen för ungdomar och tycker att det är väldigt roligt att jobba med den problematiken.

Hur vill du arbeta för Ekeröborna?

– Det blir mycket samverkan med kommunen, men även med andra aktörer. Och jag är öppen för alla förslag. Som alla vet har vi väldigt lite resurser, därför är det viktigt att vi får till ett bra samarbete med alla parter för att komma åt problemen från alla håll, säger Elise Berlin.

Hur ofta kommer du vara här?

– Ju mer desto bättre, så klart. Jag vill träffa Ekeröborna och lära känna folk, men det är svårt att säga i nuläget hur mycket det blir. Vi kommer att vara tre kommunpoliser i lokalpolisområdet, så vi kommer att få prioritera.

Apropå prioriteringar, Mälaröborna vill alltid att polisen ska vara ännu mer synlig och ännu mer tillgänglig på öarna, inte minst i Ekerö och Stenhamra centrum – hur ska man lösa det?

– Vi behöver tillskott av personal. Utryckningspersonalen har haft otroligt mycket att göra och har fått åka fram och tillbaka mellan jobb som ledningscentralen skickar ut dem på. Nu kommer vi att få ett gäng nya poliser, det kommer att göra det lättare för oss att bli mer synliga.

Du har jobbat med drog­användning bland unga tidigare, vilket också är en prioriterad fråga för Ekerö – hur vill du jobba där?

– Det finns mycket att göra, som att vara synlig, prata mycket med ungdomarna och informera föräldrarna om vad de ska titta efter. Vi måste också försämra tillgängligheten av narkotika, vilket man kan göra på olika sätt. De senaste åren har det varit lättare att få tag på narkotika än på alkohol. Det är väldigt bedrövande.

Så, hur känns det att börja nya jobbet?

– Jätteroligt. Jag är väldigt laddad, säger Elise Berlin.

Ekerö tillhör Vällingby

Vid årsskiftet 2014/2015 gick de tidigare 21 polismyndigheterna i landet ihop i en organisation. Stockholms län fick tre polisområden: City, Syd och Nord, där Vällingby lokalpoliskontor ingår.

De tidigare närpoliskontoren Ekerö, Bromma och Hässelby/Vällingby slogs då samman till ett lokalpoliskontor i Välllingby.