LAGFÖRA. Enligt polisen planeras inga särskilda insatser för att lagföra folk som tigger, om ett beslut om förbud skulle klubbas. Foto: Sacharias Källdén/Karin Nilsson

Polisen: Få som tigger i Ekerö

På tisdag den 10 mars fattar kommunfullmäktige beslut om ifall ett tiggeriförbud ska införas på ett antal platser i Ekerö. Men enligt kommunpolisen planeras inga särskilda insatser för att lagföra folk som bryter mot förbudet.

  • Publicerad 11:47, 5 mar 2020

Det handlar om socialt utsatta personer som mot bakgrund av detta samt sin exponering är extra sårbara vad gäller att utsättas för brott.

Nästa vecka kommer kommunfullmäktige ta beslut om ifall ett förbud mot tiggeri ska införas på utvalda platser i Ekerö. Förbudet föreslås genom en ändring av de lokala ordningsföreskrifterna.

– För våra medborgare ger det en känsla av otrygghet som är viktig att bemöta, både att personer ber om pengar men även att personer uppträder på ett visst sätt vid återvinningsstationerna, sa kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M) till MälaröDirekt i februari.

Det bekräftar även kommunpolis Anna Freij. Enligt henne handlar de problem med koppling till personer som tigger som nått polisen bland annat om att de kan upplevas som påträngande vid pant- och återvinningsstationer. Några fall av ordningsstörning i form av bråk och skrik mellan tiggare har också rapporterats in till kommunen, enligt polisen.

– Det handlar om socialt utsatta personer som mot bakgrund av detta samt sin exponering är extra sårbara vad gäller att utsättas för brott. Precis som alla andra kan de också bli misstänkta för brott, och då utreder vi det på samma sätt som i alla andra fall, säger Anna Freij.

Men enligt Anna Freij är det inte en stor grupp människor som i nuläget tigger på platser runt om i Ekerö.

– Det är mellan fem och sju personer. Det finns inte heller några illegala bosättningar i kommunen, säger lokalpolis Anna Freij.

Handfull tior

En av de som påverkas av det eventuella beslutet är Toma som i många år suttit utanför Ica i Ekerö centrum. Några hundra meter bort, utanför Systembolaget, sitter hans fru Maria.

BESLUT. Ekerö Centrum är ett av de områden där tiggeri kan komma att förbjudas. Foto: Linda Gren

PÅVERKAS. Toma som sedan många år sitter i Ekerö centrum och tigger är en av de fem till sju tiggare som beräknas påverkas av det eventuella beslutet. Foto: Lisa Halldén

Sover i Vällingby

Det är inga stora summor som tjänas in av paret, menar Toma. Han visar den handfull tior han fått ihop under dagen. Hälften av dem kommer bekosta SL-biljetten tillbaka till Vällingby, där han och Maria sover.

– Maria behöver en operation. Jag klarar mig men hon behöver mycket hjälp, berättar Toma.

Moderaterna öppnar för att införa tiggeriförbud

Om tiggeriförbudet klubbas blir det polisens uppgift att lagföra brottet. Om polisen ser en person som tigger där det är förbjudet kan personen avvisas för att avbryta straffbelagd handling, eller anmälas för brott mot ordningslagen.

Men polisen upplever inte idag att ordningsproblemen är så pass stora att eventuella lagföringar ska prioriteras upp i deras arbete på öarna. Inga extra insatser kommer alltså att göras.

Däremot kommer en initial informationsinsats göras om beslutet klubbas formellt, där polisen med hjälp av tolk åker runt och informerar de som berörs.

– På så sätt ger vi dem en chans att förstå att de här reglerna nu gäller, så att de inte ska utsätta sig för att misstänkas för brott, säger kommunpolis Anna Freij.

Om kommunfullmäktige klubbar igenom förbudet ska ärendet lyftas hos länsstyrelsen innan det kan träda i kraft.

Så röstade partierna i kommunstyrelsen

När ärendet om förbudet mot tiggeri på vissa platser i kommunen togs upp i kommunstyrelsen den 18 februari så röstade Ekeröalliansen (Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet), samt Sverigedemokraterna för ett förbud.

Mälarökoalitionen, med Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Öpartiet, röstade emot förbudet.

"Lokala förbud kommer inte att lösa problemen med ett ojämlikt samhälle, däremot riskerar det att förstärka det stigma som redan idag råder", skriver de i sin reservation till förlaget.

Visa merVisa mindre

Ekeröalliansens förslag:

Det blir förbjudet att tigga efter pengar i närheten av butiker, pantstationer eller återvinninsstationer.

Förbudet gäller vid alla matbutiker på öarna, vid Ekerö och Stenhamra centrum och vid Träkvista torg. Dessutom gäller förbudet vid alla återvinningscentraler, förutom på Skå återvinningscentral.

För att kunna samla pengar i bössor på offentlig plats behövs polisens tillstånd.

När insamlingen sker i samband med gatumusik krävs inte tillstånd.

Visa merVisa mindre

Fyra lokala spelare i TV-pucken i år

Nyheter Unga talanger redo för årets upplaga Fyra unga spelare från Mälaröarna har tagit plats i olika lag i årets TV-puck. Men kvalet har ställts in på grund av pandemin och det är ännu inte fastställt hur finalen ska spelas.tisdag 29/9 16:38

Efter ett halvår – grönt ljus för motioner igen

Nyheter Vill se Sportotek i kommunen I dag, torsdag, lade oppositionen sin första motion på över ett halvår. Den handlar om möjligheten att inrätta ett Sportotek.torsdag 24/9 16:57

S: Dags att oppositionen får komma med förslag igen

Nyheter Vill återinföra motioner i kommunfullmäktige I våras beslutade gruppledarna i kommunfullmäktige att stoppa alla motioner i kommunstyrelsen. Nu vill oppositionen återfå möjligheten att göra sin röst hörd.tisdag 22/9 11:37