Polisen får oväntat stöd efter attacken – även kriminella tackar dem

I samband med lastbilsdådet har polisen överösts med tacksamhet från människor. Botkyrkapolisen har fått bredare stöd än de väntat sig – även kriminella har tackat dem. – En sån här händelse sätter allt i perspektiv, säger Erik Åkerlund, lokalpolisområdeschef.

  • Publicerad 08:53, 11 apr 2017

Vi har fått flera positiva reaktioner från dem vi vanligtvis jobbar med att lagföra

Ingen har väl lyckats undgå den massiva kärlekskampanj – blommor, kramar och hälsningar – som Stockholms invånare riktat mot alla de poliser som jobbade förra helgen. Polisen i Botkyrka har lagt upp en bild på deras patrullbil som överösts av blommor när den stod och vaktade en avspärrning i city.

LÄS MER: Tiotusentals i kärleksmanifestation efter attacken

– Vi har pratat mycket om den värme som vi har fått från medborgare. Det är självklart för oss att rycka ut i ett sånt här läge, det är ju vårt jobb, men det är fint med den här uppslutningen. I all tragik har det här berört oss, säger Erik Åkerlund, polisområdeschef i Botkyrka.

LÄS MER: De var först på plats efter attacken –här tackas de personligen

"Sa att vi gör ett riktigt bra jobb"

De poliser som jobbade med ordinarie polisarbete i Botkyrka under samma helg har fått stor uppskattning från vanliga medborgare. Och uppslutningen har varit bredare än de väntat sig. Polisen har också fått stöd från personer som de känner som tungt kriminella.

– Vi har fått flera positiva reaktioner från dem vi vanligtvis jobbar med att lagföra. En person som är verkligt tongivande i kriminella sammanhang kom fram i samband med ett ingripande och sa att vi gör ett riktigt bra jobb. Det är klart att det är en häftig känsla, säger Erik Åkerlund.

Han tror att lastbilsdådet fått alla att tänka till.

– En sån här händelse gör att man får ett perspektiv, bilden av varför vi poliser finns blir tydligare för alla när hela samhället sätts på prov såhär. Jag har stor tillförsikt till hur vi som samhälle förenar oss i en sån här stund, som vi såg på Sergels torg igår.

LÄS MER: Hedy och Hamoudi skjutsade hem strandade stockholmare efter attacken

Fler poliser ute hela veckan

Förutom att skicka ett stort antal poliser till insatsen i city har ett flertal polispatruller i Botkyrka också varit på plats i lokala centrum, knytpunkter för kollektivtrafik och kyrkor och moskéer för att informera och skapa trygghet. Den lokala ökade närvaron kommer man att fortsätta med under veckan.

Den misstänkta terroristen bodde i Vårberg – "Han verkade inte religiös"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.