polisstationen i Tumba Foto: Anna Sjögren

Polisen fick in en granat på stationen

Under vapenamnestins sista vecka lämnade en person in en handgranat på polisstationen i Tumba. Stationen spärrades av och den nationella bombgruppen fick kallas in.

  • Publicerad 10:38, 10 maj 2018

Förra veckan, under vapenamnestins sista dagar, kom en person in på polishuset i Tumba med en granat, en typ som avfyras från en kanon.

– Vi fick spärra av receptionen och delar av vårt hus och sen ringde vi Noas (Nationella operativa avdelningen reds anm) bombgrupp som fick komma hit och hämta den. De konstaterade att den var äkta men att den inte var en akut fara, säger Kahan Ahlbäck.

Granater och andra explosiva ämnen ingick inte i amnestin på grund av explosionsrisken. Allt slutade lyckligt, men det hade kunnat sluta illa.

– Personen hade med sig granaten i en påse och hade åkt kollektivt till polisstationen, säger han.

Amnesti ska få bort de illegala vapnen från gatan

Gevär, revolvrar, pistoler

Totalt kom 67 vapen in under amnestin, de flesta tidigare lagliga vapen vars licens gått ut: gevär, revolvrar och pistoler.

– Sånt som folk har kvar efter arv eller som man hittat i huset som man ärvt av en släkting. Och många kilo ammunition. Det enda vi fick in som är liknar något från gatan är en replika som skulle ha kunnat användas i något brott, säger Kahan Ahlbäck.

En replika som blev känd och utskrattad när Stockholmspolisen la upp den på sin instagram som ett av de illegala vapen som kommit in under amnestin.

Polisens vapenfynd var maskeradtillbehör

Vapen? Från Stockholmspolisens instagramkonto. Replika på MAC-11. Foto: Polisen

”Vi är inte nöjda”

Kahan Ahlbäck vill inte säga att amnestin var misslyckad.

– Det är jättebra att vapen kommer in. Men om man ser till syftet att få in vapen från kriminella miljöer så är vi inte nöjda. Illegala vapen från källare kommit in, vi ville få bort illegala vapen från gatorna.

Men arbetet med att avväpna kriminella miljöer fortsätter med särskilda händelsen Max. I februari gjordes ett stort vapenbeslag i Hallunda, tack vare Botkyrkapolisen.

Stort vapenbeslag i Hallunda

– Det arbetet har fortgått hela tiden. Vi går igenom de ställen där man vet att man gömmer vapen, källare, fastigheter, bilar. Vi har också haft bra samarbete med anhöriga som hört av sig och tipsat oss om att de hittat vapen hemma, säger Kahan Ahlbäck.

Kan man komma in med vapen efter amnestin?

– Man kan alltid tipsa polisen anonymt via samtal eller mail om var det finns gömmor. Och du kan lämna in vapen. Men under amnestin tog vi bara emot vapnet, nu tar vi upp en anmälan. Det betyder inte att man automatiskt blir misstänkt, säger Kahan Allbäck. 

Bandidos och Bredängsnätverkets vapen beslagtagna

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.