Polisen kritisk. Ungdomscafé Valvet ligger vid Postgången, Jakobsbergs station. Ett område polisen klassar som en öppen drogscen. Arkivbild. Foto: Mikael Andersson

Polisen: Flytta ungdomsgården från stationen

Polisen arbetar för att motverka den öppna droghandeln runt stationsområdet i Jakobsberg. Men arbetet försvåras av att det ligger en ungdomsgård där, och polisen vill därför att den ska flytta. Såna planer har dock inte kommunen.

  • Publicerad 11:57, 24 okt 2019

Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla Foto: Mikael Andersson

Ungdomscafé Valvet riktar sig till ungdomar i åldrarna 16-19 år som gått ut grundskolan, och ligger vid Jakobsbergs station.

Stationsområdet är en så kallad öppen drogscen, där narkotikahandel sker öppet. Förra veckan kunde JärfällaDirekt berätta att lokalpolisen fått mer resurser för att jobba riktat mot droghandeln – men de tycker att placeringen av Valvet försvårar deras arbete.

Problemet är inte verksamheten i sig, utan att den ligger mitt i ett område där öppen narkotikahandel pågår.

Polisen har sett att personer som de vet handlar med narkotika rör sig in och ut från gården, och polisen har varit där i sitt riktade arbete mot narkotikahandel.

– Säljarna är ofta ungdomar och unga vuxna, och i direkt anslutning till det här ligger ungdomsgården, vilket innebär att man uppehåller sig där inne. När det blir kallare finns det en risk att gården blir en värmestuga för områdets knarkhandel, säger Magnus Nilsson.

När gården öppnade 2013, fanns inte samma problematik med droghandel i området. Men när situationen ser ut som den gör tycker inte polisen att det är ett lämpligt läge.

– Det blir avsevärt mycket svårare att få bort den öppna drogscenen så länge fritidsgården ligger där den ligger. Vi skulle önska att Valvet hade en annan lokal, på en mindre öppen plats, säger Magnus Nilsson.

"Inte många lokaler att välja på"

Kattis Hallgren är föreståndare på Ungdomscafé Valvet, och upplever inte några problem inne på själva gården. Hon beskriver stämningen där som skön, och att det blivit lugnare i närområdet sedan polisen började jobba mer riktat mot narkotikahandeln.

– Vi får dras med oförtjänt dåligt rykte, med tanke på alla affärer som sker utanför. Vi ligger mitt i centrum, och många ungdomar som tillhör vår målgrupp passerar här. Läget i sig är inte dåligt, men ur langningssynpunkt är det inte bra. Men frågan är var vi skulle ligga? Det finns inte så många lokaler att välja på, säger Kattis Hallgren.

Hon lyfter också fram att samarbetet med olika kommunala insatser, som fältare, ordningsvakter, nattvandrare liksom polisen blivit tydligare sedan årsskiftet.

Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla Foto: Mikael Andersson

Inga flyttplaner

Kommunen har utöver åtgärderna som nämns ovan, ingått ett medborgarlöfte ihop med polisen om att motverka droghandeln i Jakobsberg. Det planeras också för ett trygghetskontor i området. Men konkreta planer på att Ungdomscafé Valvet ska flytta finns inte.

– Vi har en tät dialog med polisen om det här och jag tar deras oro på allvar. Från kommunens håll jobbar vi på flera fronter med ett omfattande trygghetsarbete i Jakobsbergs centrala delar, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Riskerar inte de trygghetsskapande åtgärderna att bli kontraproduktiva, när polisen menar att ungdomsgården försvårar deras arbete?

– Det är precis av det skälet vi har en dialog med polisen, för att se hur det här fortskrider. Oftast blir det inga bra lösningar när man bara försöker lösa något kortsiktigt.

Öppna droghandeln ökar i Jakobsberg

Stockholm Direkt