Tillslag. "Det är en nyckelfigur i de kriminella konstellationer som rör sig här", säger David Sund, gruppchef i lokalpolisområde Skärholmen, efter tillslaget mot en lägenhet i Vårberg. Foto: Jonas Grönvik (arkivbild)

Polisen: Gängkriminell nyckelfigur i Vårberg häktad

Polisen har slagit till mot en person som uppges vara en nyckelfigur i kriminella nätverk i Vårbergsområdet. Samtidigt ökar gängkonflikterna, enligt polisen: "Man bråkar mer om gränser och pengar".

  • Publicerad 15:57, 30 jun 2020

Det var i början av juni som polisen grep tre personer misstänkta bland annat för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott efter en husrannsakan i Vårberg. De har nu häktats. I lägenheten fanns skjutvapen, sprängmedel och knark i stora mängder.

David Sund, gruppchef i lokalpolisområde Skärholmen, beskriver insatsen som strategiskt viktigt eftersom en av personerna anses ha spelat en central roll i närområdet.

– Såna här stora grejer ger man inte till vem som helst. Det är en nyckelfigur i de kriminella konstellationer som rör sig här. Det är en bra spelare att slå ut och ett beslag som gör att de här grejerna aldrig kommer ut i samhället, säger David Sund.

Höjd konfliktnivå

Personen var “Rimfrost-markerad” enligt polisen och har alltså uppmärksammats i polisens nationella satsning mot gängkriminalitet.

– I och med det så tittade vi extra på personen med nyfiket och uppsökande polisiärt arbete, säger David Sund om vad som föranledde husrannsakan.

Han uppger att polisen har kunnat skönja fler interna konflikter i de kriminella gängen nu.

– Man bråkar mer om gränser och pengar. Om det beror på att vi har varit offensiva eller om det bara var dags, det kan jag inte svara på, men såna här beslag skapar också ringar på vattnet. Det kan både leda till att kriminella blir stressade och kanske håller sig undan eller så måste de agera för att få in pengar, säger David Sund.