Nytt initiativ. Regionpolischef Ulf Johansson. Foto: Lars Hedelin

Polisen gör särskild satsning mot kvinnovåld

Förra året gjordes runt 3000 polisanmälningar om våld i nära relationer i Stockholmsregionen. Nu gör polisen en storsatsning för att förebygga våldet genom initiativet Gryning.

  • Publicerad 16:41, 23 maj 2019

Polisen i Stockholm har tagit ett nytt initiativ för att förhindra våld i nära relationer. Initiativet innebär bland annat en förstärkt samverkan, en satsning på användning av forskning och beprövade metoder för stöd och en tydligare koordinering av polisens arbete genom ett operationscenter, enligt pressmeddelandet.

–  Initiativ Gryning är början på en förändringsresa till det bättre. Liv ska räddas, våld ska minska, rädsla ska bytas mot trygghet och fler gärningsmän ska lagföras, säger regionpolischef Ulf Johansson i pressmeddelandet.

Under år 2018 mördades sex kvinnor av en närstående man i Stockholmsregionen och det gjordes omkring 3 000 polisanmälningar om kvinnor som utsatts för misshandel av en närstående. Men mörkertalet tros vara stort, enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

– Målet är noll döda, det är det enda rimliga mål man kan ha, säger Ulf Johansson.

Får mer resurser

Arbetet med Gryning påbörjades i våras och polisen jobbar nu med att förankra en organisation för insatsen.

För att initiativet Gryning ska kunna verkställas kommer mer resurser att tillföras till polisens arbete. Gryning beräknas komma igång i höst.

– Vi har de senaste åren genomfört liknande satsningar när det gäller att förstärka vår förmåga mot terror och i arbetet mot det ökade skjutvapenvåldet i regionen. Nu är det dags att ta motsvarande grepp om arbetet med de särskilt utsatta brottsoffren och i första hand det våld som förekommer i hemmen, säger Ulf Johansson i pressmeddelandet.