Det måste hittas en långsiktig lösning för spontanhamnarna, menar Matti Rönngvist, kommunpolis i Bromma. Som det ser ut nu skjuts bra problemet framåt, säger han. Foto: Mikael Andersson

Polisen handfallen inför pirathamnarna

De senaste veckorna har det skrivits mycket om så kallade "pirathamnar" på olika ställen i Stockholm. Den senaste dök upp i Minneberg, och polisen har svårt att veta hur de ska få stopp på företeelsen.

  • Publicerad 13:06, 25 sep 2019

Efter att illegala båtsamlingar avhysts av polis från Årstaviken och Axelsberg har ett gäng av båtarna istället letat sig till Minneberg i Bromma.

– Det hade inte varit nåt problem om de bara bodde där och skötte sig, men det händer saker runt omkring. Det sker stölder och inbrott och det stökas ner, och det får boende i området att känna sig otrygga och rädda, säger Matti Rönnqvist, kommunpolis i Bromma.

Men att göra nåt åt saken är lättare sagt än gjort. Till och börja med är det inte helt enkelt att veta vem som bär ansvar för spontanhamnarna.

– Ofta är det så att det inte är nån som vill ta i det. Vi har inlett ett samarbete med stadsdelen och sjöpolisen, men det är en hel del processer att få igenom innan vi kan göra nåt, säger Matti Rönnqvist.

Lasse fick tillbaka båten efter avhysningen på Södermalm

Knepig situation

Om och när båtarna kan försvinna från Minneberg kan Matti Rönnqvist inte svara på i nuläget, men han hoppas att det visar sig snart eftersom det här kräver en del resurser.

– Vi får försöka ta tag i det här så fort som möjligt. Vi måste prata med våra poliskollegor för att se hur de hanterat sånt här på annat håll. Förhoppningsvis kan vi skicka dem nån annanstans, men det löser bara problemet på plats. Det löser ju inte grundproblemet. I värsta fall åker de bara tillbaka, och då är vi tillbaka på ruta ett, säger han.

En annan utmaning, menar Matti Rönnqvist, är att flera som bor på båtarna har erbjudits boende på land av socialtjänsten, men att de helt enkelt vill bo på båtarna.

Hur kan man lösa det här då?

– Det bästa vore att se det i ett större perspektiv för att hitta en bestående lösning. Så länge det inte finns några andra alternativ för de som bor på båtarna så skickar vi dem bara mellan oss.