Polisen har lagt ner utredningen av bilbränderna

Bilbränderna på Ekerö förra veckan väckte starka reaktioner. Men utan varken vittnen eller spår blev det svårt för polisen. Nu har utredningen lagts ner.

  • Publicerad 13:26, 30 nov 2018

Man blir förbannad och ledsen.

Polisen fick ta emot flera anmälningar om skadegörelse efter bilbränderna på Ekerö nyligen. Men utredningsläget såg snabbt mörkt ut. Bilarna var så pass utbrända att någon teknisk undersökning aldrig gjordes.

Inte heller gjordes några vittnesiakttagelser. Tidigare i veckan var övervakningskameror polisens främsta hopp för att komma vidare i utredningen. Men inte heller det blev någon framgång.

Nu har polisen lagt ner utredningen.

– Vi har gått igenom övervakningsfilmer, men det har inte gett någonting alls. Och eftersom vi inte har några andra vittnesuppgifter kommer vi ingen vart, säger Caroline Eriksson, polisens förundersökningsledare.

Vad händer om något nytt skulle dyka upp?

– Självklart går det alltid att återuppta ett ärende om det skulle komma in nya uppgifter.

Att bilbränder utreds i en vecka är ändå förhållandevis länge, enligt Caroline Eriksson.

– Ja, oftast brukar utredningar av bilbränder faktiskt läggas ner direkt. Bilarna är ofta helt utbrända, då är det tyvärr väldigt svårt, säger hon.

Alla drabbade bilägare kommer att meddelas per post att utredningen nu har lagts er.

Tättbebyggt bostadsområde

Det var natten till förra fredagen som minst sju bilar sattes i brand på kort tid på Ekerö. Först brann två bilar på infartsparkeringen vid Träkvistavallen. Knappt tio minuter senare fick polisen samtal om att minst fem bilar brann på en parkeringsplats mitt i det tättbebyggda bostadsområdet i Hummelvreten.

Ytterligare flera bilar fick utvändiga skador för att de stod nära.

Många boende intill de två platserna vaknade av explosioner i samband med att bilarna sattes i brand. I Hummelvreten är ungefär hälften av alla boende över 65 år, berättar Lena Holst, som själv sitter i samfällighetens styrelse och har fått ta emot flera oroliga samtal från grannar.

– Det har väckt en del oro i området, så vi har haft folk ute på nätterna för att hålla koll på våra parkeringar, säger hon.

– Det känns trist och lite konstigt, vi är ju inte vana vid sådant här i vår utkant.

"Fullständigt oacceptabelt"

Efter bilbränderna satte Ekerö kommun även in extra bevakning och vaktpatrullering i området.

– Det är fullständigt oacceptabelt. Jag har kallat polisledningen till ett möte för att diskutera hur vi omedelbart och långsiktigt kan arbeta tillsammans för att detta inte ska hända igen, sade Ekerös kommunalråd Adam Reuterskiöld (M) i ett pressmeddelande tidigare i veckan.

Tidigare år har kommunen avsatt pengar för en särskild trygghetspeng för att öka tryggheten. I nästa års budget ökades anslagen till säkerhetsavdelningen. Men de senaste händelserna tydliggör att ännu mer behövs, menar kommunalrådet.

– Vi ska inte tolerera bilbränder och aktivt jobba mot en den negativa utveckling som finns i andra delar av Stockholms län. Ekerö ska inte bli en förort till Stockholm som uppfattas som ett laglöst land, säger Adam Reuterskiöld.

Kan ge långt fängelsestraff

Anlagda bilbränder brukar normalt rubriceras som skadegörelse, men om spridningsrisken varit överhängande med risk för liv och hälsa kan rubriceringen bli mordbrand.

Den som gör sig skyldig till mordbrand riskerar att dömas till ett långt fängelsestraff.

De vill ge annan bild av e-sport

Nyheter En ny förening växer fram på Mälaröarna. Där ska e-sportare samlas och umgås. – Den här föreningen är öppen för alla, säger initiativtagaren Stefan Jernström.tisdag 23/4 6:00