I dag ligger polisstationen på Hästskovägen i Jakobsberg. Foto: Louise Bornhall

Polisen i Jakobsberg letar nya lokaler

Vid årsskiftet kommer troligtvis delar av polisen i Jakobsberg behöva flytta från sina lokaler på grund av en renovering. Än så länge är det oklart var flyttlasset ska gå.

  • Publicerad 11:52, 1 feb 2018

I dag ligger polisen på Hästskovägen i Jakobsberg i närheten av centrum. När lokalerna ska renoveras, preliminärt från början av 2019, kan Järfällapolisen behöva hitta en ny lokal att vara i under renoveringen. Men var flyttlasset i så fall ska gå är oklart.

– Varje polisstation har sina särskilda krav, och motsvarande krav behöver vi ha även på en tillfällig lokal, med anledning av känsligheten i allt som förvaras här. I dagsläget arbetar fastighetsägaren på olika lösningar, säger Jörgen Karlsson, LPO-chef vid polisen i Järfälla och Upplands-Bro.

Det är framför allt stora delar av utredningsverksamheten som i dagsläget ser ut att behöva flytta. Andra delar, som radiobilarna, utgår inte från Järfälla i dag och påverkas därför inte.

– Jag är rätt säker på att vi kommer kunna ha kvar receptionen och den delen som är öppen för medborgarna i Jakobsberg, även under renoveringen. Om man är kallad på förhör ska man inte behöva lämna någon av våra två kommuner, säger Jörgen Karlsson.

"Vi kommer att fixa det"

Kommunen arbetar också för att polisen – då främst medborgarservicen – ska kunna vara kvar i Järfälla även under renoveringen.

– Vi tittar både på lokaler som ägs av kommunen och har kontakt med privata aktörer som äger lokaler i centrala Jakobsberg, säger Claes Thunblad (S), kommunalråd i Järfälla.

Han fortsätter:

– Att det ska finnas en polisstation med medborgarservice på plats i Järfälla ser jag som självklart. Vi kommer att fixa det, säger han.

Målet är dock att hela polisens verksamhet ska kunna hitta en gemensam plats under renoveringstiden, berättar Jörgen Karlsson. Exakt hur de nya lokalerna kommer att vara utformade efter renoveringen är inte klart. Däremot kommer all verksamhet därefter att utgå från Järfälla – även radiobilarna.

– I dag utgår de från Sollentuna, även om de sedan är på plats i Järfälla under hela arbetspasset. Det kommer att spara massor av tid vid avlösningar och öka tillgängligheten och närvaron här, säger Jörgen Karlsson.

Stockholm Direkt