"I och med att vi får mer personal så kommer vi kunna klara upp fler brott." säger Martin Wallin, gruppchef för ungdomsutredningar i Sollentuna lokalpolisområde. Foto: Anton Kyhlbäck

Polisen i Sollentuna får fler utredare

Åtta civila utredare anställs för polisområdet Sollentuna. Martin Wallin, gruppchef på polisen i Sollentuna, menar att utredningsarbetet kommer att bli bättre.

  • Publicerad 09:00, 9 nov 2019

För en vecka sedan anställdes åtta civila utredare för lokalpolisområdet Sollentuna. Gruppchefen för ungdomsutredningar, Martin Wallin, menar att utredningsarbetet för brott i kommunen kommer att kunna lösas snabbare.

– Det är ett bra och viktigt tillskott för Sollentuna. Det innebär att vi kan höja vår kapacitet med att utreda och bekämpa brott, säger Martin Wallin på polisen..

Under det senaste halvåret har flera fall av rån och misshandel rapporterats i Sollentuna och för bara en vecka sedan fick två ungdomar föras till sjukhus efter ett rån i Häggvik.

Kommer den här rekryteringen i rätt tid?

– Vi har sett att det skett en viss ökning av personrån under oktober i Sollentuna. Men vi har upp- och nedgångar hela tiden, olika brottstyper på olika platser, säger Martin Wallin, och tillägger:

– Personrånen just nu är inte någon särskild utmaning utöver de utmaningar vi möter återkommande över tid, som jag ser det, men utredningen av alla brottstyper i Sollentuna kommer gynnas av den här rekryteringen.

Behövs mer poliser

Sveriges regering har under 2019 gett ett löfte till polismyndigheten om 10 000 nya anställda fram till 2024. Det finns ett behov av fler anställda, även i Sollentuna, påpekar Martin Wallin.

– Det här är ett av de första konkreta stegen vi ser i den satsningen, säger han.

Vad gör en civil utredare?

– De utreder samma brott som poliser gör. De gör inte ingripanden, men de håller förhör, genomför analyser, liksom andra vanliga åtgärder, som att titta på filmer och skicka saker på undersökningar.

Kommer det här frigöra mer tid för poliserna ute i Sollentuna?

– Vi kommer inte sätta poliser i andra funktioner, än vad det är i dag. Det som händer är att vi blir fler och i det här fallet fler utredare. De poliserna som finns i utredningsverksamheten behöver finnas kvar där, säger Martin Wallin.

En civil utredare, liksom utbildade poliser, utgör en viktig roll i utredningsarbetet – påpekar Martin.

– De har ofta andra kompetenser, som personer med en polisutbildning inte har. Det kan vara exempelvis juridik, ekonomi eller beteendevetenskap. Det här breddar vår kunskap i Sollentuna, och det är viktigt.

Martin Wallin gruppchef Sollentuna polis Foto: Anton Kyhlbäck

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Fröken B kommer till Satelliten

Nyheter ✓Workshop med rapartist ✓Konsert ✓Fritt inträde Rapartisten Fröken B och bandet Ouroboroz håller gratis konsert på Arena satelliten för musikintresserade ungdomar.onsdag 22/1 15:30

Kommunen tar över skola efter konkurs

Nyheter 45 barn får gå i tillfällig skola i Rotebro Skolan Kokalite med ungefär 150 barn och elever har gått i konkurs. Sollentuna kommun tar över grundskolan och ett privat bolag tar över förskolan.tisdag 21/1 16:30

Sollentuna volleyboll tog efterlängtat guld

Nyheter "Det är det största som hänt i min karriär" Sollentuna volleybollklubb är 2020 års Grand prix-mästare och når sin största framgång på 22 år. Under söndagen tog herrarna guld mot Örkelljunga med tre raka vinster.tisdag 21/1 11:37
Stockholm Direkt