GRANSKA GRÄNSEN. Gränspolisen utökar personalstyrkan från 400 till 500 personer. Foto: StockholmDirekt

Polisen inför skärpta gränskontroller i Stockholm

Det finns för få poliser i Stockholm som arbetar med gränskontroller. Det anser polisen själv som nu gör en särskild satsning för att säkra tullgränserna och stoppa kriminella ligor vid hamnar och flygplatser i Stockholmsområdet.

  • Publicerad 15:21, 6 feb 2019

Den senaste tiden har det rapporterats om att gränskontrollerna i Sverige är mycket eftersatta. Polisregion Stockholm genomför nu en särskild händelse för att skapa bättre gränskontroller, berättade polisregionschefen Ulf Johansson på en pressträff under onsdagen.

– Vi är underbemannade och har fått väga arbetet vid gränskontroller mot att arbeta mot grova brott och dödsskjutningar. Läget är bekymmersamt, men nu måste vi prioritera annorlunda, säger Ulf Johansson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Bland annat tillsätts nu cirka 100 nya anställda som ska arbeta med gränskontroller. Den största andelen är civilanställd personal som under åtta veckor snabbutbildas för att sedan arbeta vid gränskontrollen på till exempel Arlanda. 18 stycken började i veckan och ytterligare 20-25 stycken ska vara rekryterade och börja arbeta innan sommaren.

Det här behövs, menar Per-Arne Kaati, chef på gränspolisen i Stockholm.

– Vi märker genom våra tillslag och den lagföring vi gör att antalet stölder minskar markant. Vi vill öka kvantiteten och kunna genomföra mer kontroller. Det ska vara jobbigt att ta sig till Sverige för att begå brott, säger han.

LISTA: 13 brutala bilkapningar i Stockholm under hösten

Enligt Per-Arne sparar polisen mycket arbete om man lyckas fånga upp kriminella personer innan de kommer in i landet.

– Det är som att fiska i ett akvarium istället för att fiska i havet, om vi lyckas stoppa de här personer vid gränsen. När vi splittrar ett sådant gäng minskar brottsligheten direkt, säger Per-Arne Kaati.

Bildelar till Baltikum

Arbetet med gränskontrollerna är och har varit eftersatt. Däremot har Stockholmspolisen lyckats identifiera kriminella stöldligor de senaste åren. Totalt handlar det om 1-2 olika ligor åt gången som står för en mycket stor mängd av det totala antalet bil- och bostadsinbrotten i länet.

– De här är riktiga proffs som kan göra inbrott i en bil utan att någon märker det. Först när du själv sätter dig i bilen upptäcker du att ratten är borta, säger Per-Arne Kaati.

De ligor som begår stölder av bildelar kommer i stor utsträckning från Litauen. De som främst begår tillgreppsbrott i butiker och inbrott i bostäder har den senaste tiden kommit från Georgien.

Förra året lyckades polisen ta fast personen från ett litauisk tjuvliga. Direkt gick antalet bildelsstölder ner.

– De här personerna är bara i Sverige på uppdrag att begå brott dygnet runt. De är totalt utnyttjade och agerar utförare och det kriminella nätverket. Vi måste identifiera dem redan vid gränsen, annars är det för sent, säger Per-Arne Kaati.

BILSTÖLDER

2017: 2333 bilstölder i Region Stockholm

2018: 1099 bilstölder i Region Stockholm

Minskningen beror enligt polisen på att ett kriminellt nätverk från Georgien splittrades.

Vad gör polisen?

Sedan december förra året pågår den särskilda händelsen Terminus 100 nya medarbetare ska rekryteras. Totalt arbetar då 500 personer med att förstärka den yttre gränsen i Stockholmsregionen.

Antalet avvisningar har ökat från knappt 300 stycken år 2017 till nästan 700 stycken år 2018.