Polisen: Inga tecken på att våldsleken sker här

Våldsleken ”manna” har förekommit i Stockholm det senaste året. Nyligen gick ett varningsbrev ut till rektorer på Ekerös skolor. Samtidigt vill polisen tona ner fenomenet.

  • Publicerad 21:43, 13 mar 2019

Man blir verkligen illa berörd.

Genom hets och hot utses två personer, oftast unga pojkar, som ska slåss mot varandra. Runt slagskämparna tittar andra på eller filmar.

Det är grunden till den relativt nya våldslek som förekommit på flera håll i Stockholmsområdet det senaste året.

Företeelsen kallas att ”manna” och de som inte vill ställa upp ska enligt polisen utsättas för konsekvenser. Exakt i vilken form bestraffningen sker vet polisen inte riktigt.

– Det här kom till vår kännedom förra veckan där jag hörde av en kollega att det hade skett i Bromma där rektorerna hade fått kännedom om det och skrivit ett brev till föräldrar, säger Ekerös kommunpolis Elise Berlin.

Brev till rektorer

Förra veckan skickades även ett brev ut till rektorer på skolor i Ekerö kommun, information som även nådde föräldrar. Brevet var undertecknat Elise Berlin.  

– När jag hörde om det här kände jag att jag ville skriva till rektorerna på Ekerö i framför allt högstadieskolorna och att det skulle vidarebefordras till föräldrar och skolpersonal, säger hon.

Hon är noga med att poängtera att det i dagsläget inte finns några tips eller uppgifter om att ungdomar i Ekerö kommun har ägnat sig åt att ”manna”.

Informationsbrevet ska alltså ses som något som är skickat i förebyggande syfte.

– Jag vill medvetandegöra alla personer så att man håller ögonen öppna och pratar med sina barn. Det är ganska otäcka scener, säger hon.

Blir illa berörd

Elise Berlin har tagit del av filmupptagning från ungdomar i andra områden som ägnar sig åt att ”manna”.

– Jag fick se en film från en kollega som hade fått det från början. Man blir verkligen illa berörd. Det är pojkar som slåss och man ger sig inte förrän den ena ligger. Det är slag och sparkar mot huvudet och man vet att de här pojkarna mår extremt dåligt i och med att de har blivit tvingade, säger Elise Berlin.

Av det hon känner till är det företrädesvis pojkar i årskurs sju det handlar om.

– Det vi har hört är att det sker efter skoltid, men det kan även ske under skoltid. Det här började troligtvis i södra sidan av Stockholm och spred sig till bland annat Bromma. Det kanske finns i andra delar av landet också, men det är inget jag känner till, säger hon.

Om man hör eller ser något om det här. Hur ska man agera då?

– Definitivt kontakta oss, polisen. Även om det är någon som försöker förmå en att vara med så vill vi absolut bli kontaktade, säger Elise Berlin.