Ska synas mer. "Det är så fint att se er här, ni behövs här", hojtar några förbipasserande Vårbergsbor till Anna Lindgren, ny kommunpolis i Skärholmen. De kommande veckorna kommer fler poliser synas i området. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Polisen inleder särskild insats i Vårberg

Fler synliga poliser, span på knarkhandeln och fler biljettkontroller, kanske ett mobilt poliskontor. Nu inleder polisen en fyra veckor lång särskild insats i Vårberg.

  • Publicerad 15:58, 5 mar 2018

De närmsta tiden kommer polisen synas mer i Vårberg. Från och med idag och fyra veckor framåt ska alla polisögon i Skärholmen riktas ditåt.

– Om en radiobil inte har ett uppdrag ska den vara i Vårberg och prioritera det. Vi ska vara mer synliga och vara mer ute bland medborgarna helt enkelt, säger Charlotta Erlandsson, t.f. lokalpolisområdeschef.

Vårberg har länge varit prioriterat för både polisen och stadsdelen, bland annat på grund av den öppna narkotikahandeln som pågår i och omkring centrumet. Sedan ett år tillbaka har en riktad grupp poliser jobbat mot den.

Här säljs knark öppet – framför polisen

– Arbetet i Vårberg pågår egentligen hela tiden. Skillnaden nu är att vi intensifierar det – det är en kraftsamling för att få extra effekt, säger Roger Kämpe, kanslichef på polisen i Skärholmen.

Bland annat ska det ske fler biljettkontroller i tunnelbanan och fler uniformerade och civilklädda poliser ska röra sig i området. Polisens utredare ska prioritera fall som rör Vårberg och eventuellt kommer ett mobilt poliskontor köras dit.

Polisens strategi: Kör hem langarna till föräldrarna

Socialen stärker upp

Även stadsdelen kommer de här veckorna rikta extra resurser till Vårberg.

– Vi kommer som vanligt ha våra fältare och annan personal där. Vi har tagit höjd för att det kan komma in fler anmälningar till socialtjänstens barn- och ungdomsenhet och vår sociala insatsgrupp är redo för de unga vuxna som vill lämna kriminaliteten, säger Anette Petersson, preventionssamordnare.

Det här är ändå en rätt kort insats – vad hoppas ni att den ska leda till?

– Den ska leda till ökad trygghet för Vårbergsborna. De ska kunna gå tryggt till och från jobbet och förvänta sig att alla betalar för sig på tunnelbanan, där vi kommer ha fler kontroller, säger Charlotta Erlandsson.

Men sen då? Efter den här satsningen?

– Arbetet i Vårberg kommer ju fortsätta även efter det här. En av anledningarna till att vi riktar våra krafter dit under en period är att det kan resultera i fler lagföringar som kan ge en mer bestående effekt. Kan vi få fler personer dömda för narkotikaöverlåtelse kan vi få bort en del av otryggheten, säger Roger Kämpe.

– Och det handlar också om ökad tillgänglighet: nu när vi kommer vara på plats mer hoppas vi att fler, både Vårbergsbor och handlare, ska ha möjlighet att prata med oss på ett annat sätt än vanligt, säger Anna Lindgren, kommunpolis.

Här säljer barn knark i centrum

Men mer och långsiktigt arbete behövs, på flera fronter. Det är de alla överens om.

– Vi kan inte tänka på det här som att vi släcker en brasa, alla vet att då fortsätter glöden sprida sig under marken. Det gäller att vi håller i det och att alla – polis, stadsdel, fastighetsägare och medborgare – drar sitt strå till stacken, säger Anette Petersson.

Ska göras på fler platser. Under fyra veckor ska Skärholmspolisen kraftsamla i Vårberg, senare kan liknande insatser göras på andra platser, säger Charlotta Erlandsson, t.f. lokalpolisområdeschef, och Roger Kämpe, kanslichef. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.