Smäll. Två detonationer med kort tids mellanrum ägde rum på tisdagsmorgonen i Husby och Kista. Bilden är från Tönsbergsgatan i Husby. Foto: Emma Löf Hagström

Polisen: Kan ta tid innan boende kan flytta hem

Under natten till tisdagen skedde två detonationer i flerfamiljshus i Husby och Kista och ett 50-tal personer fick evakueras från fastigheten i Kista.

  • Publicerad 14:39, 21 jan 2020

Klockan var 02.33 på tisdagen när polisen fick flera samtal om en detonation vid eller i ett flerfamiljshus på Tönsbergsgatan i Husby. Bara 14 minuter senare kom ytterligare ett larm, en detonation några hundra meter bort på Sorögatan i Kista, även denna i ett flerfamiljshus.

Niclas Andersson, chef för lokalpolisområde Rinkeby, säger att det var väldigt kraftiga detonationer och väldigt stora skador på fastigheterna. I Husby är polisens uppfattning att det smällt från loftgången, men att den tekniska undersökningen får slå fast om så var fallet. En person skadades vid detonationerna.

– De uppgifter vi har är att man undersökt ett antal personer, men bara en person som är lindrigt skadad, säger han.

polisens hemsida uppger man att en person setts lämna Sorögatan, och gått till ett fordon som lämnat platsen. Polisen känner ännu inte till om det finns något samband till detonationen på adressen, men tar emot eventuella uppgifter om det via 114 14.

Oklart när evakuerade kan återvända

Han säger också att de inte har något besked kring när de evakuerade kan återvända till sina bostäder, enligt honom kommer fastighetsägaren göra en bedömning av vilket skick de berörda fastigheterna är i.

– Många människor är väldigt oroliga och flera personer kommer kanske inte kunna återvända till sina bostäder på en längre tid. Det finns ett stort behov av stöd, både från fastighetsägarna men också att stadsdelen kliver in och hjälper till med att öppna upp medborgarkontor och ge förutsättningar för att ge folk hjälp.

Polisen vet ännu inte något om motiven bakom detonationerna och vill inte kommentera eventuella kopplingar till andra händelser som explosionen vid ett flerfamiljshus på Östermalm för en vecka sedan.

– Vi ser inga direkta kopplingar till Östermalm, men vi undersöker alla möjligheter, säger Niclas Andersson.

Kraftig explosion i bostadshus på Östermalm inatt

De boende i Husby och Kista, där detonationerna inträffade, ska få stöd på flera håll.

– Poliser kommer att finnas tillgängliga och jobba med trygghetsarbete, vara här och svara på frågor men också vara ute lokalt i området för att möta människor. Det finns också en stor organisation för att hantera det väldigt omfattande utredningsarbetet som en sådan här händelse innebär. Vi har haft otroligt många polisiära resurser som jobbat med det här sedan det ringdes in och nu hela dagen, säger Niklas Andersson.

Niclas Andersson, chef för lokalpolisområde Rinkeby. Foto: Emma Löf Hagström

Stockholm Direkt