Svedd. Så här såg det ut i Nackareservatet 2016 då 15 000 kvadratmeter brann upp. Anledning: en fiskare skulle laga mat. Låt det inte ske igen. Foto: Arne Selander

Polisen kokande arg på Stockholms grillare

Polisen osäkrar versalerna och ryter till ordentligt för att få folk att fatta: ELDA INTE!

  • Publicerad 10:33, 18 jul 2018

"ALLVARLIGT TALAT, HUR SVÅRT KAN DET VARA? DET RÅDER ELDNINGSFÖRBUD!"

Så lät det i veckan på polisens Facebook, när gruppchefen Magnus tröttnat på folks oförmåga att haja vad som gäller för att inte hela Stockholm ska brinna ner.

Bönderna ratar Stockholms gräs

Han skriver att polisen och brandkåren får dra runt på allmänna platser och förklarar för grillande semesterfirare att totalt eldningsförbud råder sedan länge:

–  Inte sällan lyssnar de inte förrän polis anländer. Jag lovar att vi har annat att göra än att åka runt och tillrättavisa folk som grillar, skriver gruppchef Magnus.

Totalförbjudet att elda

Så, vi repeterar: du får inte elda någonstans alls förutom i din egen ordentliga grill på din egen tomt, under ditt egna ansvar.

Du får alltså inte:

✓ Grilla i skog och mark eller på allmän plats. Inte ens på en byggd grillplats.

✓ Spritkök och andra öppna lågor går också bort.

✓ Inga brasor, varken på din eller någon annans tomt.

– Bryter du mot eldningsförbud kan du göra dig skyldig till olika sorters brott, beroende på situationen. I värsta fall kan du göra att en total katastrof uppstår där människor och djur drabbas oerhört hårt, avslutar gruppchef Magnus sin bistra Facebook-status.