EN VECKA KVAR. Nya miljözonen på Hornsgatan införs 15 januari. Foto: Stockholm stad/Sacharias Källdén/Mostphotos

Polisen kommer inte prioritera nya miljözonen

Nästa vecka införs den nya miljözonen på Hornsgatan. Någon extra prioritering för att de nya reglerna ska följas görs inte av polisen.

  • Publicerad 07:08, 9 jan 2020

På onsdag 15 januari införs den nya miljözonen "miljözon 2" på Hornsgatan. Då måste äldre bensin- och dieseldrivna personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar uppfylla kraven för utsläppsklassen Euro 5 för att få köra på Hornsgatan. Annars kan det bli böter på 1 000 kronor.

Men någon rejäl fara för miljösyndare att åka fast tycks inte finnas. Miljözonen är ingen högprioriterad fråga för Södermalmspolisen.

– Vi gör inga riktade insatser för att hantera brott mot miljözonen. Det hanteras som vanligt trafikarbete och ingår i linjearbetet, säger Manuel Firpo, kommunpolis på Södermalm.

Prioriterar hastighetskontroll

I sitt vanliga trafikarbete gör polisen på Södermalm vanligtvis fordonsstopp för att kontrollera nykterhet samt hastighetskontroller. I samband med det kan det göras slagningar på fordonet för att se om det uppfyller miljökraven eller inte.

– Det vi prioriterar är att kontrollera hastigheten vid skolor, det är ett viktigt arbete. Men det görs snarare på Ringvägen vid Zinken, säger Manuel Firpo.

Kommer ni arbeta annorlunda när miljözonen införs?

– Nej, vi lägger inga extra resurser på att kontrollera fordon i miljözonen.

Nya miljözonen 15 januari 2020

✓  "Miljözon 2" innebär att äldre bensin- och dieseldrivna personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar måste uppfylla kraven för utsläppsklassen Euro 5 för att få köra på Hornsgatan.

✓  Zonen gäller i västlig riktning från nedfarten till Söderleden fram till Lignagatan, i östlig riktning från Långholmsgatan fram till Bellmansgatan.

✓  Den 1 juli 2022 skärps kraven ytterligare. Då ska dieseldrivna personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar uppfylla utsläppskraven för Euro 6.

✓ Vilken biltyp du själv har kan du hitta på transportstyrelsen hemsida. Sök "fordonsuppgifter - sök med registeringsnummer".

Visa merVisa mindre