DEBATT. Polisen saknades under debatten, men på plats fanns Docklandsgrundaren Anders Varveus, DJ:n Nadja Chatti som representerade Nattrådet, Lill Lindqvist, nattklubbschef för Charles/TAKO, Ingmari Pagenkemper, vd för Södra Teatern, och Mattias Polanco, arrangör för Love Potion. Foto: Sophie Stigfur

Polisen kontrar efter nattklubbarnas kritik

Nattklubbsarrangörer i Stockholm riktade i veckan skarp kritik mot polisen under en debatt på Södra Teatern. Polisen ställde i sista stund in sin närvaro då säkerheten inte kunde garanteras. Här är polisens svar på kritiken.

  • Publicerad 11:39, 9 maj 2018

I sista stund ställde narkotikapolisen Annika Ljung in sin medverkan i paneldebatten på Södra Teatern, arrangerad av mediebolaget VICE, om hur staden bör arbeta för att få en tryggare nattlivsmiljö. Polisen gjorde bedömningen att hennes säkerhet inte kunde garanteras. Något många nattklubbsarrangörer tyckte var tråkigt, då polisen saknades som motpart när de fick hård kritik.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ingmari Pagenkemper, avgående vd för Södra Teatern, uppgav att kontakten med polisen blivit sämre sedan omorganiseringen.

– Polisen skulle behöva ha mer kontakt med oss arrangörer, inte bara komma mitt i natten när något hänt utan också i förebyggande syfte.

Hon nämnde risken att förlora serveringstillståndet som en stor stressfaktor.

– När vi får in en person som kanske lyckats komma in fast de inte borde eller som har fått i sig något piller så är den första reaktionen inte "rädda liv", utan rädda tillståndet. Man drar sig för att ringa ambulans och polis, vilket vi naturligtvis gör, men den första tanken är "jag kommer få en anmärkning för det här". Det är fruktansvärt.

RÖSTLUND: Polisen, låt Södran boka pundare om de vill!

Flera nattklubbsarrangörer höll med och menade att polisen motarbetar nattlivet istället för att se det som en tillgång. De tycker att polisen sackat efter när det kommer till hur nattlivet ser ut idag. De allt populärare rejvfesterna är exempelvis ett bevis på att folk söker sig bort från stan för att kunna festa under friare former, menade bland andra Mattias Polanco.

Förslaget: Testa drogers säkerhet

Den brittiske kriminologiprofessorn Fiona Measham föreläste innan om sitt arbete med The Loop: ett initiativ för att minimera skadorna bland droganvändare på festivaler i England. Genom samarbete med lokal polis, som tillåtit tillfälliga amnestier, har folk kunnat lämna in droger för att testa innehållet. Syftet är dels att ge polisen mer kunskap om vilka droger som är i omlopp men också minska skadorna bland användarna.

Här kan du gå på skogsrejv i Stockholm sommar

En modell som även skulle kunna prövas i Stockholm, enligt Fiona Measham och flera av deltagarna i panelen, som var eniga kring att narkotikabruket inom nattlivet blivit allt mer utbrett.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Föreläsningen var en av anledningarna till att Peter Ågren, lokalpolisområdeschef för Södermalm, inte skickade någon annan företrädare för polisen efter att han beslutat att ställa in Annika Ljungs medverkan i den efterföljande debatten.

– Det är svårt som polis att sitta och diskutera den här typen av frågor med folk som är drogliberala. Det är inte fruktsamt att diskutera narkotika med människor som tycker det är okej att knarka, vår närvaro ger frågan legitimitet. Det är heller inte polisen som är den relevanta samtalspartnern utan lagstiftarna, vi arbetar ju på deras uppdrag.

Knarkkaos på Södra teatern under spelning

"Ska inte underblåsa narkotikabruk"

Någon tillfällig amnesti för droger, lik den som polisen då och då använder sig av för att samla in vapen, tycker han inte låter som en bra idé.

– Om vi säger “kom hit och testa om ditt knark funkar” så underblåser vi narkotikabruket. Vi kan ta exemplet med sexuella övergrepp på barn. Det är som att vi skulle säga att det här är olagligt och farligt, men om du ändå måste genomföra det så ska du göra det på det här sättet så att du inte skadar barnen. Det tycker nog de flesta vore sjukt, säger han.

Caisa Ederyd, chefredaktör på Vice, uppger att hon är besviken över att polisen inte var på plats.

– Vi kan bara hoppas att det här kan så ett frö så att vi kan få till en dialog mellan polisen och nattklubbsvärlden i ett senare skede.

Fiona Measham, grundare av The Loop, berättar om hur organisationen varnar för farliga piller som finns i omlopp på klubbarna. Foto: Sophie Stigfur

Polisen om samverkan med nattklubbarna

Flera nattklubbsarrangörer på plats efterfrågade större samverkan med polisen. Så här svarar Peter Ågren, på Södermalmspolisen:

"Det arbetar vi också för. Vi skulle behöva öka vår närvaro i nattlivet och själva samverkan, men det krävs mer resurser. Samtidigt ser vi att vissa nattklubbar accepterar narkotika, i och med att vi ser många påverkade på plats utan att arrangören kontaktat oss. Då blir det svårt att samverka, eftersom vi har olika agendor."