Rånvåg. I området kring Karlaplan anmäldes sex brutala klockrån mellan juli och oktober 2018. Nu har liknande rån skett i både Hjorthagen och på Skeppargatan. Foto: Linda Gren

Polisen kraftsamlar för att stoppa klockrånen

I fredags rånades ytterligare en person under pistolhot i sitt hem – den här gången i Hjorthagen. Nu ska polisen ta reda på hur ägarna till lyxklockorna har kartlagts inför de grova rånen.

  • Publicerad 14:13, 18 apr 2019

Den 1 april blev en man på Skeppargatan hotad med ett pistolliknande föremål i sitt trapphus. I samband med händelsen blev han bestulen på armbandsur och telefon.

I fredags morse, den 12 april, var det dags igen.

Den här gången var det en person i Hjorthagen som blev hotad, slagen och bestulen på en dyr klocka i sitt hem. Klockan var strax före åtta när det ringde på dörren och utanför stod en person som genom pistolhot tog sig in i lägenheten.

Nu jobbar polisen med att hitta sambandet mellan brotten för att kunna förstå hur de dyra klockorna har kartlagts.

Lyxklockrån i lägenhet på Östermalm

– Det är uppenbart att det funnits en vetskap om att det finns dyrbara klockor i just dessa lägenheter. Det har inte skett slumpmässigt, säger Louise Bovin, kommunpolis på Östermalm.

Men än så länge kan polisen varken kommentera sambandet mellan händelserna eller om det finns en koppling till den så kallade Rolexrånaren som härjade i stadsdelen 2018. Däremot konstaterar Bovin att det är specifikt Östermalm som drabbats.

– Det var ett klockrån på Kungsholmen i höstas, men annars har alla varit på Östermalm. Det har inte heller bara varit i ett visst kvarter, utan väldigt utspritt över hela stadsdelen, säger hon.

Nytt klockrån på Östermalm

Bovin tycker inte att det finns anledning till oro men föreslår ändå att Östermalmsborna är "hälsosamt misstänksamma".

– Har man en dyr klocka kanske man inte behöver exponera den. Men samtidigt ska inte de här händelserna få begränsa människors vardag, säger Louise Bovin.

Båda händelserna rubriceras som grovt rån. I nuläget har ingen gripits för brotten.

Pistolrånare härjar på Östermalm


 

Här har de brutala rånen ägt rum

12 april Hjorthagen
Person rånas under pistolhot i sitt hem.

1 april Skeppargatan
Man rånas i sitt trapphus under pistolhot.

Juli - oktober 2018
Vid sex tillfällen rånades människor i området kring Karlaplan på sina klockor. I samtliga fall har rånaren följt efter personerna in i deras trapphus och där hotat dem med pistol och tvingat av dem deras värdesaker,

Visa merVisa mindre