Larm. Polisen larmar om ökad sexuell brottslighet på nätet. Bilden är en genrebild. Foto: Sacharias Källdén

Polisen larmar om att övergrepp mot barn ökar

Fler barn som är hemma och ute på nätet betyder fler tillfällen för sexuella förövare att utnyttja barn. Det har polisen märkt senaste veckorna och nu vill de att föräldrar är extra uppmärksamma.

  • Publicerad 16:30, 30 mar 2020

Polisen har sett att förövare i högre utsträckning än tidigare tar kontakt med barn och unga för att utnyttja dem sexuellt. En följd av att fler barn är hemma och online.

– Vi ser att internetrelaterade sexualbrott mot barn ökar som en följd av coronakrisen, säger Patrick Cordner, sektionschef på polisens nationella it-brottscentrum på polisens hemsida.

Enligt polisen utbyter förövarna tips och delar bilder och filmer på barn. Många av dem håller till på Darknet, en dold och krypterad del av internet där de utbyter tips och råd kring plattformar och metoder. Kontakten med barn tas på vanliga sajter där barn håller till, i chattar, på sociala medier och i onlinespel.

Polisen uppmanar alla föräldrar att prata med sina barn om vad de gör online. Det är viktigt att barnen förstår att det finns faror på nätet och att de inte har någon skuld så att de vågar berätta.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt