Märkeskläder. Den första smash and grab-kuppen mot klädbutiken skedde den 26 september. Två veckor senare slog tjuvar till igen. Foto: Henrik Lindstedt

Polisen: Märkesjackor poppis byte på hösten

Två gånger på kort tid har en klädbutik i Skärholmen centrum blivit utsatt för smash and grab-kupper, den senaste i natt. "Det har blivit en statusgrej att ha baxade kläder", säger en tonårsmamma i området.

  • Publicerad 15:28, 9 okt 2018

På tre veckor har samma klädbutik i Skärholmen centrum utsatts för två smash and grab-kupper. Med bilar har gärningspersonerna kört in i centrumet och lämnat platsen med stöldgods.

Ny smash and grab mot Skärholmens centrum

Butiken i Skärholmen som har blivit utsatt säljer dyra märkeskläder. Stone Island, Canada Goose, Alpha Industries och Parajumper är bara några av märkena. Och enligt polisen är det just under hösten som klädstölderna ökar.

– Vi ser en ökning av denna typ av brott när butikerna kommer ut med nya, dyra och exklusiva märkesjackor. Jag antar att det finns en andrahandsmarknad, annars skulle det inte förekomma, säger Andreas Lindberg, operativ koordinator på Skärholmspolisen.

Och det tycks det göra. En tonårsmamma i området berättar att stulna jackor har blivit en statussymbol på hennes barns skola.

– Det har blivit en statusgrej att ha baxade kläder, det säljs massor på nätet. Min son säger att han inte vill ha dyra kläder om de är köpta, då är han ett rikemansbarn. Kläderna har mer status som snodda, det är hemskt, säger hon.

Svårt att utreda

Enligt polisen Andreas Lindberg är det oftast svårt för polisen att få tag på klädtjuvarna.

– Det finns några ärenden där man har lyckats spåra gärningsmän och hittat gods, men generellt är det ganska svåruppklarade brott. De sker oftast nattetid med få vittnen, det är svårt att styrka vilka som är gärningsmän, helt enkelt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Polisen ska nu jobba mer med centrumägarna och butiken, för att förebygga att liknande saker händer igen. Andreas Lindberg hoppas också att personer som har information om händelsen, eller har hört att märkeskläder säljs väldigt billigt någonstans, ska höra av sig och tipsa polisen.

Men hur vet man om en jacka någon säljer på nätet är stöldgods?

– Föräldrar vet så klart hur mycket pengar deras barn har. Går de i skolan och inte jobbar borde man reagera om de plötsligt har en jacka som kostar 5000-10 000 kronor. Fråga var de har fått den ifrån – du behöver inte anklaga dem, men var nyfiken och intresserad. Om man själv vill köpa en jacka kan det vara svårt att avgöra om den är stulen, men kolla om det kanske sitter ett larm på den, eller hål från ett bortklippt larm.

Smash and grab-kupp mot märkesbutik

Vidtar säkerhetsåtgärder

Maisoun El Abid Barakat, centrumchef, säger att de inte haft de här problemen förut i Skärholmen centrum.

– Det har blivit svårare att slå till mot banker och bankomater, då riktar de väl in sig på andra verksamheter istället. Det är jättetråkigt att det har blivit så här, säger hon.

Nu har det skett två liknande rån på kort tid – vad gör ni åt det?

– Av säkerhetsskäl kan jag inte gå in på exakt vad vi har gjort, men vi vidtog vissa säkerhetsåtgärder direkt efter den första incidenten och vi jobbar ständigt på att förbättra säkerheten.