Polisen misstänker att en ny pirathamn växer fram i Minneberg. På bilden ses den hamn på Södermalm som nu tas bort. Foto: Sacharias Källdén

Polisen misstänker: Ny "pirathamn" i Bromma

I tio års tid har "pirathamnen" i Årstaviken varit belägrad med båtar som förtöjts olovligen. I måndags avhystes de boende därifrån, och nu misstänker sjöpolisen att en ny likadan tagit form, denna gång i Bromma.

  • Publicerad 15:45, 19 sep 2019

Det var i måndags som polis tillsammans med Kronofogden avhyste de båtägare som hållit till vid den så kallade pirathamnen vid Årstaviken på Södermalm. I flera års tid har båtar illegalt lagt till vid piren, och människor som bosatt sig där.

Tumult när boende avhystes från pirathamnen på Södermalm

Under hösten ska hela hamnen rivas, men först måste båtarna och dess ägare lämna. Därför var både polis, sjöpolis och Kronofogden på plats i måndags när avhysningen skulle genomföras.

Några av båtarna hade redan lämnat hamnen, men de som fanns kvar tog Kronofogden i beslag.

Flyttat till Ulvsundasjön

Nu har sjöpolisen märkt av att en ny hamn börjat bildas, denna gång i Bromma.

– De har flyttat bort till Ulvsundasjön nedanför Minneberg, jag skulle gissa att det är en 6-7 båtar som ligger där. Det är bedrövligt, säger Jan Ferb vid sjöpolisen till P4 Stockholm.

Han menar att liksom vid hamnen i Årstaviken finns det risk att något börjar brinna med tanke på utsläpp i vattnet och elsäkerheten.

– Vad vi försöker göra nu är att ta kontakt med lokalpolisområdet om hur vi kan hjälpa till med det här, för så här kan vi inte ha det, säger Jan Ferb till P4 Stockholm.

Pirathamnen i Årstaviken

Pirathamnen utgick från en oljepir vid Årstaviken, dit fler och fler båtar tillkom de senaste nio åren.

På grund av att staden och landstingets fastighetsbolag Locum, som äger piren, inte kunnat komma överrens om vem som ska stå för rivningen, har hamnen fått ligga kvar.

Under hösten 2017 hamnade pirathamnen på var mans läppar, då en 37 meter lång pråm plötsligt anslöt sig. Enligt polisen bedrevs narkotikaförsäljning på skeppet, som brann i januari 2018.

Enligt avtalet från maj 2018 tar staden på sig ansvaret för rivningen av hamnen, avhysningen och saneringen. Landstinget kommer att bidra med 3 miljoner kronor, resterande kostnader tillfaller Stockholms stad.

Förutom rivning av själva piren och dess fundament, ska även alla förtöjningsmöjligheter i närheten av piren tas bort – för att undvika att en ny pirathamn växer fram.

Visa merVisa mindre