Stölder. Flera personer och företag har i veckan blivit av med sin bildäck. Jan Berlin säger att man ska tänka på att parkera på upplysta platser och helst inne i ett garage.

Polisen om bildäcksstölderna i Norrort: "Specialiserat sig"

Under veckan har flera bilar blivit bestulna på bildäck och fälgar i Täby. Ett problem som är stort och som kommer i vågor menar kommunpolisen Jan Berlin.

  • Publicerad 13:47, 13 jun 2018

På flera platser runt om i Täby har bildäck blivit bestulna i veckan. Stölderna har skett på både på privatpersoners bilar samt företags. Enligt kommunpolisen Jan Berlin är det ett stort problem som kommer och går vågor.

– Ja, vi har sett att flera personer och firmor blivit av med sina däck och det är inte första gången. Nu senast var det bland annat ett företag som blev av med tio uppsättningar däck i Täby, säger han.

Caroline Edberg, lokalpolis i Danderyd, säger att det inte skett något tillgrepp på just bildäck i Danderyd under veckan, men att det förekommer andra bildelsstölder.

– När det handlar om tillgrepp mot bilar så är det framförallt rattar, navigationssystem och däcken som sticker ut, det är vad man främst tar, säger hon.

LÄS MER: Flera fall av stulna bildäck i Täby

Enligt Jan Berlin är stölderna främst säsongsbaserade men stölderna sker året om.

– Det kommer och går, men vi ser att när det är säsong för att byta däck så ökar stölderna. Det kan även vara så att däcken blir stulna på tomten efter ett däckbytet. Det är ju inte de billigaste däcken och fälgarna de tar heller, säger han.

Vet man vilka som står bakom stölderna?

– Nej, men troligtvis är det någon som specialiserat sig på detta. Det kan handla om ligor när det gäller större stölder, säger han.

Enligt Jan Berlin är det viktig att arbeta med gränspolisen för att komma åt de som står bakom stölderna. Men han säger även att det är problematiskt att hitta ägaren efter att man tagit däcken i beslag.

– Om vi hittar fyra däck i en bil som vi tar i beslag så är det svårt att hitta ägaren då däck idag inte är märkta, säger han.

Vad ska man tänka på för att inte bli av med sina bildäck?

– För företag gäller det att jobba med bättre larm och som privatperson ska man tänka på att alltid parkera på upplysta platser, köra in bilen i garaget och använda låsbultar, säger han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Förslag: Anställ hundar i skolor och äldrevården

Nyheter S vill se vårdhundar i Vallentuna Vårdhundar blir allt vanligare i Sverige. Nu förslår Socialdemokraterna i Vallentuna att kommunen ska utreda möjligheterna för att anställa en vårdhundsgrupp i skolor och äldrevården.tisdag 15/1 16:30

15-åring gripen efter rån i Täby

Nyheter "Tack vare deras bild kunde vi gripa honom" Efter ett försök till rån och ett fullbordat rån i Täby kunde polisen i går gripa gärningsmannen – en femtonårig pojke från Danderyd.tisdag 15/1 15:18