Skärpning. Alla trafikanter, inklusive cyklister, måste tänka på att trafiken bygger på samspel, säger Caroline Edberg, kommunpolis i Danderyd. Foto: Hege Hellström

Polisen om cyklister: "Glöm inte bort samspelet"

Efter Danderydsbon Stefan Karlssons inlägg i cykeldebatten passar lokaltidningen Danderyds Nyheter på att ringa upp Caroline Edberg, tf kommunpolis i Danderyd för att kolla vad som gäller i trafiken.

  • Publicerad 11:49, 29 nov 2018

Vad behöver förbättras i trafiken här?

– Alla trafikanter, cyklister, bilister och gångtrafikanter, behöver förstå att det finns ett samspel i trafiken – som är jätteviktigt.

Hur ser du på cyklisterna i Danderyd?

– Danderyd är en genomfartskommun det är många som passerar när de pendlar med cykel till jobbet. Rent generellt är cyklister inblandades i många av de trafikolyckor som sker, och Danderyd sticker inte ut. Även cyklister ska följa trafikregler, annars är det risk för trafikolyckor.

Vad är det för regler som gäller för cyklister?

– För att man ska vara säker på att göra rätt när man korsar en väg ska man alltid iaktta väjningsplikt (till exempel att stanna vid ett övergångsställe och lämna företräde), eftersom det nästan alltid gäller.  Om cyklisten leder cykeln över vägen gäller bestämmelserna för gående och då får man endast korsa vägen om det kan ske utan fara för övrig trafik.

Vad gäller vid cykelöverfarter?

– Cykelöverfarter är markerade med vita kvadrater i vägbanan. Här måste man som cyklist vara försiktig och bara korsa vägen om det kan ske utan fara. När man kommer in på en väg från en cykelbana har man dessutom väjningsplikt.

Varför är folk så ointresserade av att titta på varandra i trafiken?

– Det är många som pendlar till och från jobbet. Både bilister och cyklister är fokuserade  på att komma fram till sin arbetsplats och inte sällan ganska stressade, de har på sig skygglappar och tänker inte på samspelet.

Hur är det med den eviga frågan om att synas i mörkret?

– Nu när det är mörkt på morgonen och eftermiddagen är det viktigt att både cyklister och gående har reflexer så att det syns ordentligt. Det sker en hel del trafikolyckor på grund av att bilisten inte sett den gående eller cyklisten.

 Till sist: Är det okej att cykla över ett övergångsställe?

– Det är inte förbjudet men övergångsstället är till för de gående, så det är olämpligt att cykla där. Och om du korsar på cykel måste du lämna företräde både för gående och fordon.

LÄS OCKSÅ: "Cyklisterna i Danderyd kör sämre än söder om stan"

Så ska cykeln utrustas

I mörker ska cykeln ha lykta med vitt eller gult ljus i fram och rött ljus i bak.

Det ska finnas vit reflex fram, röd bak och orange och vita reflexer på sidorna.

Den som inte har den utrustningen kan få böta 500 kronor, men den främsta orsaken är
att man ska synas i trafiken.

Cyklar ska alltid ha bromsar och ringklocka.

Här får hundarna egen lekplats i Täby

Nyheter Blir den fjärde i kommunen Nu är det beslutat att Täby får ännu en hundlekplats i kommunen, det blir den fjärde i kommunen.fredag 17/5 16:41

Bo fick kvarnens vingar att snurra igen

Nyheter Uppfinnaren: Finns mängder med problem, men också mängder lösningar Han är den 79-årige Vallentunabon som äger sju olika företag och exporterar produkter till ett 70-tal länder. Han är uppfinnarsonen som började hitta på egna produkter i 20-årsåldern – och som 60 år...fredag 17/5 16:12
Stockholm Direkt