"Vi har haft personal på gator och torg som träffat medborgare som uttryckt sin oro", säger Christoffer Bohman, polis. Foto: Mikael Andersson

Polisen om oron efter alla bilrån i Spånga

Flera grova bilrån och butiksrån har inträffat i Spånga senaste tiden, något som oroat många boende. Nu ger lokalpolisen sin bild av läget – och svarar på en del av de rykten som cirkulerar kring de grova brotten.

  • Publicerad 16:58, 1 nov 2017

Vi har bra utredningslägen och vi tror oss veta ungefär vilka det är som håller på, som vi inte gripit ännu.

Christoffer Bohman ger sin bild av läget. Foto: Mikael Andersson

Bilrån på centrumparkeringen, butiksrån i spelbutiker och en explosion inne hos en frisör. Det är några av händelserna som fått det att knyta sig i magen på boende i Spånga den senaste tiden.

Christoffer Bohman är biträdande chef för lokalpolisområde Rinkeby – som innefattar områdena norr och söder om Järvafältet.

Att boende i Spånga känner oro just nu är han väl medveten om. Han har själv tagit emot samtal från oroliga medborgare.

Spelbutik i Flysta rånad under knivhot

När vi möter Christoffer Bohman i Spånga centrum vill han ändå vara tydlig med att polisen inte ser något generell ökning av antalet brott i Spånga.

– Nästan all den oro vi ser nu är kopplad till de här enskilda händelserna. Jag tror att de boende i Spånga behöver skilja på enstaka händelser och en generell trygghet.

Hur ska de kunna göra det?

– Det är ju det som är så viktigt för oss att kunna kommunicera. Ett första steg är att jag pratar med dig. Det vi kan säga är att statistiken inte visar på en brottsutveckling de senaste åren, säger Christoffer Bohman och tillägger att de kommer bli bättre på att kommunicera med boende i sina egna kanaler.

Tre bilrån på kort tid i Spånga

"En trendförändring"

Men när det gäller bilrån och butiksrån, så har det faktiskt skett en trendförändring i hela Stockholm de senaste månaderna.

– Där förstår jag oron då man ser en brottstyp som inte funnits i samma utsträckning tidigare, säger Christoffer Bohman.

Polisen prioriterar nu bilrånen högt.

– Vi har gripit väldigt många. Vi har bra utredningslägen och vi tror oss veta ungefär vilka det är som håller på, som vi inte gripit ännu.

Varför sker så många bilrån nu?

– Vi analyserar om det finns en röd tråd för brotten i regionen. Vi har stått lite och kliat oss i huvudet när det gäller vad som är syftet med de här rånen. Bilar har använts som flyktbilar i samband med rån. Andra har dykt upp i närtid efter rånen, några kilometer bort. Det gör oss också konfunderande. Nöjeskörs de?

En teori hos boende är att kamerorna som kommit upp i Järva skulle ha flyttat brottsligheten till Spånga. Ligger det något i de ryktena?

– Vi ser inte det eftersom den brottsligheten som sticker ut, som bilrånen och butiksrånen, syns i hela området. Även där kamerorna sitter.

En annan teori är att boende i Spånga försummas eftersom resurser måste läggas på brottsligheten i Järva. Stämmer det?

– På grund av problembilden i Järva har vi en hög koncentration bilar i området. När det gäller hur snabbt vi kan rycka ut vid pågående brott skulle jag säga att Spånga istället tjänar på att vara en del av Järva.

Nytt initiativ: Spångabor vill ordna egna vakter

Några av händelserna som oroar

Under hösten har det skett flera grova brott i Spånga.

I juli skedde en explosion i en frisersalong på Spånga torg. Polisen utreder händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.

I oktober skedde ett grovt rån mot en spelbutik på Duvbovägen i Bromsten.

I september inträffade tre bilrån på kort tid i Spånga. Bland annat rånades en äldre kvinna på sin bil på parkeringen i Spånga centrum. Två veckor senare inträffade ytterligare två bilrån i Spånga.

I september rånades också en spelbutik i Flysta.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Konstnärskollektivet lämnar Bromsten

Nyheter Bjuder in till fet avslutningsfest Konsnärskollektivet Creative Gallery kan inte längre vara kvar i sina lokaler i Bromsten. Med start idag torsdag bjuder de in till en tre dagar lång avslutningsfest.torsdag 20/9 12:09

Bromma kan få en pumptrackpark

Nyheter "Ett jäkligt intressant förslag" Bygg en pumptrack i Bromma, tyckte en Enebybo i somras. Nu tittar stadsdelsförvaltningen vidare på förslaget.torsdag 20/9 11:47