Den senaste skjutningen i Dalen fick många boende att reagera mot det upptrappade våldet. Foto: Sacharias Källdén / Mostphotos

Polisen om skjutningarna: Syftet är att döda

En upptrappad konflikt om knark, makt och pengar – där det i allt större utsträckning skjuts för att döda. Så beskriver polisen den senaste tidens gängskjutningar i södra Stockholm.

  • Publicerad 17:16, 25 okt 2017

Drivkraften bakom detta är alltid pengar och kriminell status.

Sent i torsdags kväll förra veckan hörde boende i Dalen ännu en skottlossning eka i bostadsområdet. Vittnen berättar hur de sprang ut och påträffade två personer skjutna på marken. Den ena, en 25-årig man, avled senare – den andra klarade sig med lindrigare skador.

Händelsen, som rubricerats som mord, tros vara ännu en i raden av gängrelaterade skjutningar i Stockholm. Men trots en massiv polisinsats har ännu ingen gripits.

– I nuläget finns det ingen som är skäligen misstänkt. Därför finns det inte heller någon att frihetsberöva, säger Manne Jönsson, chef för grova brottssektionen i polisområde Syd.

"Skjuter med en dödlig avsikt"

För polisen är situationen med det upptrappade våldet prioriterad och det pågår nu flera polissatsningar mot gängkriminaliteten i Stockholm. Det beskrivs närmast som en våldstrend i kriminella kretsar, inte minst i södra Stockholm.

Oro och ilska efter dödsskjutningen i Dalen

– Vi ser en utveckling inom den kriminella världen som innebär att man inte bara beväpnar sig och inte bara skjuter folk i den nedre delen av kroppen. Utan att man skjuter med en dödlig avsikt i en ökad utsträckning, och allt oftare för småsaker. Det är en oroande utveckling och vi är bekymrade över det här samhällsfenomenet att man inte värderar liv högre, säger Manne Jönsson.

"Tar inte pardon"

Flertalet av skjutningarna handlar, enligt Manne Jönsson, i huvudsak om narkotikahandel och maktdemonstrationer mellan olika grupperingar där kokain och cannabis står i centrum.

Gängen beskrivs i sin tur som hårt hierarkiska och geografiskt förankrade där också åldern på medlemmarna blir allt yngre, runt 15-16 år. De mer tongivande uppges dock vara i 20-25-årsåldern.

En död efter skjutning i södra Stockholm

– Inte sällan handlar det om konkurrens om narkotikamarknaden, olika markeringar i termer att man är bättre eller sämre som kriminell eller att man inte redovisat pengar i utsatt tid. Framför allt de skjutningar som inträffar i publika miljöer, säger han.

– Och det utgör naturligtvis en faktor i samhället som står för otrygghet. Men drivkraften bakom detta är alltid pengar och kriminell status. Man är hårdför och tar inte pardon, och det är väldigt oroande. Samtidigt ska man vara tydlig med att säga att deras brott bara riktar sig mot andra kriminella.

Större tillgång på vapen

Polisen har efter den senaste tidens händelser gjort punktinsatser för att öka säkerheten i de drabbade områdena. De arbetar också med kartläggningar av gängen och att beslagta skjutvapen.

– Vi ser att tillgången på vapen är stor i Stockholm. Därför har vi avsatt resurser för att hitta och lagföra innehavarna av dem. Vi tror att det är en viktig faktor att reducera vapnen, som vi upplever har ökat ungefär i samma veva som skjutningarna ökat.

Vilken typ av vapen handlar det om?

– Det är allt ifrån handeldvapen till automatvapen. Tyvärr har vi också sett att det kommit in sprängladdningar i en allt större utsträckning, säger Manne Jönsson.

Det har även skett en förändring i handelskedjan av kokainet i Stockholm. Något som tros ha bidragit till allt fler våldsamma uppgörelser.

– Man kan säga att konsumtionen av kokainet inte bara sker på krogarna som tidigare. Det sker allt mer lokalt i förorterna och i de här kriminella kretsarna. Ruset av kokain sägs ge en känsla av att man är störst och vackrast. Och det ruset passar mentaliteten hos en del av de kriminella.

Protest mot våldet efter dödsskjutningen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.