Polisen om sprängdådet på Söder: ”Kartlägger kopplingar till annan kriminalitet”

Efter nattens sprängdåd på Södermalm kartlägger polisen nu eventuella kopplingar till andra liknande händelser i länet. Enligt uppgifter i bland annat DN kan det finnas samband med en tidigare sprängning i Bromma. "Vi ser naturligtvis över det här", säger Ola Österling vid Stockholmspolisen.

  • Publicerad 13:36, 17 okt 2019

En port och flera rutor skadades i samband med nattens sprängdåd mot en fastighet på Nytorgsgatan på Södermalm.

Inga personer uppges ha skadats men boende i området vittnar om att de hörde en kraftig smäll och kände vibrationer i de intilliggande bostadshusen.

Boende om explosionen: "Huset skakade"

Sprängningen var en av totalt tre som inträffade i länet under natten, varav de andra två var i Södertälje respektive Vaxholm.

Polisen utreder nu eventuella samband mellan dåden.

– Vi tittar naturligtvis på andra händelser. Bland annat dem som inträffade i natt, men även andra. Vi kartlägger också om det har kopplingar till annan kriminalitet, säger Ola Österling vid Stockholmspolisens regionledningscentral.

Kan ha kopplingar till sprängning i Bromma

Inga personer har ännu gripits för nattens dåd, som rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

Men enligt uppgifter i bland annat DN har händelsen på Södermalm kopplingar till ett sprängdåd i ett trapphus i Abrahamsberg i Bromma den 12 oktober tidigare i år. Enligt DN:s kartläggning är två män som är släkt med varandra skrivna på de båda adresserna, varav en uppges vara dömd för tidigare brott.

– Det är för tidigt att uttala sig om kopplingar. Men vi ser naturligtvis över det här, säger Ola Österling, som i övrigt hänvisar till förundersökningssekretess.

"Stort antal vittnesförhör"

Polisen har under natten och morgonen arbetat intensivt på platsen. Ett stort område runt de krossade rutorna och den sprängskadade porten har varit avspärrat och förbipasserande har fått ta andra vägar. Avspärrningarna har varit kvar även under torsdagsförmiddagen, då bland annat nationella bombskyddet har arbetat på adressen.

– Den tekniska undersökningen är klar. Vi har knackat dörr i området och hållit ett stort antal vittnesförhör, säger Ola Österling.

Enligt honom kommer poliser att finnas kvar även under torsdagen.

– Vi har haft poliser på plats sedan i natt och de kommer att vara kvar där för att prata med folk i området. Dels för att besvara frågor, men också för att samla in information, säger han.

Inga personer ska ha behövts evakueras från fastigheten, enligt polisen.

Koppling. En port och flera fönsterrutor skadades vid explosionen på Nytorgsgatan. Foto: Clarence Frenker