Krister Drakeklint säger att en elpistol till exempel kan användas när en våldsam person har dragit kniv. Foto: Linda Gren

Polisen på Södermalm får elpistoler: "Kommer användas mer än skjutvapnen"

Nästa år får Södermalmspolisen skjuta med elchockvapen och de kommer avfyras oftare än de vanliga vapnen, tror Krister Drakeklint, polisinspektör på Södermalm.

  • Publicerad 15:30, 20 mar 2017

Totalt är det runt 800 elpistoler som ska bäras av poliser runt om i landet som ska testa det nya vapnet. I projektet är också poliser med som inte får de nya vapnen. De ska fungera som kontrollgrupper.

Södermalmspolisens arbete ska jämföras med Norrmalmspolisen som kommer fortsätta att jobba utan elchockvapen.

– Vi utsätts för samma miljöer och har snarlika verksamheter så efter två år ska våra erfarenheter och erfarenheter från hela landet jämföras i en utvärdering, säger Krister Drakeklint, polisinspektör på Södermalmspolisen.

Hur många elchockvapnen som Södermalmspolisen kommer få är inte klart ännu. Försöket ska dra igång 2018, så i höst ska vapen ha delats ut och Södermalmspolisen ha utbildats. Om elchockvapnet ska bäras i polisens bälte eller ligga kvar i bilen är inte bestämt ännu.

Elchockvapnet har en spänning på 50 000 volt när det avfyras men träffar med betydligt lägre styrka, eftersom avståndet och kläder minskar effekten. Den som träffas får våldsamma muskelsammandragningar och faller oftast ihop.

– Typfallet då det kan användas är om en våldsam person har dragit kniv. Om personen stannar upp och bara är hotfull men inte släpper vapnet och man kommunicerar men vet att det inte kommer sluta väl så kan vi använda elchockvapnet, säger Krister Drakeklint.

Målet är att antalet dödade och skadade i polisskjutningar ska minska när polisen får ett alternativ till skjutvapnet. Men troligen kommer elchockvapnet användas oftare än den vanliga tjänstepistolen, tror Krister Drakeklint.

– Polisen drar sig ofta för att skjuta, därför tror vi att vi kommer att använda elchockvapnet oftare än ett skjutvapen men våldsanvändningen ska alltid stå i proportion till det våld polisen utsätts för och i proportion till det vi vill uppnå. Jag tror inte vi kommer använda det lika ofta som batong och pepparsprej, säger Krister Drakeklint.

Krister Drakeklint och Fredrik Hellgren är cyklande poliser på Södermalm. Foto: Linda Gren

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.