TRYGG. Biljettkontrollanterna känner inte att det är tryggt för dem att jobba på röda linjens södra ände om inte polisen är på plats. ”Vi är här för att trygga deras arbetsmiljö och miljön för allmänheten”, säger Martin Lazar. Foto: Claudio Britos

Polisen: Plankning del av parallellsamhället

Det blir inget gratis SL-kort för unga i sommar. För några ungdomar i Fittja betyder det att de inte har råd och därför väljer att planka. Men plankning är även en del av en större samhällsproblematik, menar polisen.

  • Publicerad 11:49, 13 jun 2019

Sommarlovet har börjat och från och med det står många unga utan giltig SL-biljett. Förra året ersattes det terminskort som många skolungdomar har under terminerna med ett kostnadsfritt sommarkort.

Men i år blir det inget kort.

– Jag kommer promenera eller planka, säger 17-åriga Emre från Fittja.

Han hade tänkt köpa ett SL-kort men tyckte att det kostade alltför mycket pengar. Det borde vara gratis tycker han, i alla fall för de mellan 15 och 18 år.

– När man är 15, det är då man vill åka hit och dit. Och när man är 18 kan man skaffa körkort och gör man inte det får man skylla sig själv, säger han.

Att planka är oftast lösningen för både honom och hans kompisar när de inte har terminskort från kommunen.

– Det är enkelt att planka på tuben, men det är stressigt om det blir kontroll, säger en kille som vill kalla sig Rex.

”Blir spottade på”

Just den stressen är påtaglig i tunnelbanan i Fittja när en biljettkontroll drar igång där på tisdagseftermiddagen. Polis och ordningsvakter är på plats och stämningen blir spänd så snart uniformerna kliver in innanför spärrarna.

ORO. Ordningsvakter står nere på perrongen för att se till att de som går av tåget faktiskt går vidare upp till biljetthallen, där de möter kontrollanterna vid spärrarna. ”Det blir alltid oro när vi gör kontroller. Men varför ska man bli orolig om man inte har något att dölja”, säger en ordningsvakt som vill vara anonym. Foto: Claudio Britos

– Vi är här för att trygga kontrollanternas arbetsmiljö. Om vi inte är här möter de hot och våld. Det har hänt att de blir spottade på, säger Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka.

– När folk ser polisen så vet de att det inte är någon idé att bråka. Och vi köper ingen förklaring till att man rest utan giltig biljett. Det har hänt att vi tagit hela familjer i biljettkontroller och jag vet att det blir ekonomiskt tufft för dem. Men vi hoppas att de på så sätt lär sig till nästa gång.

Del av parallellsamhället

Han tror inte att plankning kommer öka i och med att det inte blir några gratis SL-kort i sommar. Han menar att vanan att inte betala för SL-resorna är ett beteende som är kopplat till de större problemen i området. Och för att tackla kriminaliteten måste polisen jobba med hela registret, från små till stora brott.

– Genom kontroller skickar vi ett tydligt budskap om att det inte är tillåtet att planka. Här i norra Botkyrka finns det parallella samhällen där folk räknar med att myndigheten inte vågar kontrollera vad som görs. Det är viktigt att visa allmänheten att vi utför kontroller även här, säger han.

Så funkade de kostnadsfria SL-korten

De som förra året fick gratis SL-kort var skolungdomar som precis slutat årskurserna 6-9 i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller sameskolan eller år 1 och 2 i gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan.

Totalt handlade det om 160 000 stycken ungdomar i Stockholms län.

Under terminerna gäller kommunens regler för skolskjuts. Elever som har från två till över fem kilometer till sin närmaste skola får skolskjuts, vilket ofta innebär ett SL-kort. Vårterminens biljett går ut 14 juni.

För sommarskolan som börjar på måndag gäller den vanliga skolskjuts reglerna.