SKOLOR. Polisen fokuserar sina hastighetskontroller till Stockholms skolor under den kommande veckan. Foto: Mostphotos

Polisen punktmarkerar fortkörare till skolstarten

I samband med skolstarten i Stockholm i veckan utökar polisen sina hastighetskontroller. Fokuset kommer att ligga främst på 30-sträckor och områdena kring stadens skolor. ”Var vaksamma på hastighetsbegränsningar”, säger Göran Blylod vid polisens trafiksektion.

  • Publicerad 17:13, 19 aug 2019

I dag började skolorna för de flesta elever runt om i Stockholm. I samband med det inleds också en av polisens nationellt samordnade och planerade trafiksäkerhetsveckor.

– Just den här veckan är det fokus på hastighet, och då tittar vi på 30-sträckor. Med tanke på att det är skolstart och många nya barn som börjar skolan och kanske inte riktigt har full koll på trafiken lägger vi fokus på just de sträckorna, säger Göran Blylod, inspektör vid Stockholmspolisens trafiksektion.

Får lämna ifrån sig körkorten

Enligt Göran Blylod är det inte ovanligt att både stressade föräldrar och andra trafikanter bryter mot hastighetsreglerna runt skolorna i samband med skolstart.

– Vis av erfarenhet brukar det vara alltför många som kör fort. Och ett antal kör så pass fort att de får lämna ifrån sig körkorten, säger han.

Trafiksäkerhetsveckan är en av flera polisiära insatser som görs varje år för att nå målet att minska antalet skadade och dödade i trafiken.

"Var vaksamma"

Ansvaret för hastighetskontrollerna har fördelats ut på respektive polisområde, som i sin tur väljer vilka skolor insatserna ska gälla vid.

Göran Blylod har dock ett allmänt råd till Stockholms bilister.

– Var vaksam på hastighetsbegränsningar, speciellt vid skolor. Nu har sommarlovet tagit slut och barnen ska ta sig till skolan.