KOLL. Att införa visiteringszoner, som Ulf Kristensson (M) har föreslagit, kan göra att polisen förlorar förtroende, menar kriminalkommissarie Gunnar Appelgren. Foto: Arkivbild

Polisen ratar förslag om visiteringszoner

Moderaternas förslag på visiteringszoner är inte svaret på hur de kriminella våldet ska minska. Det hävdar kriminalkommissarie Gunnar Appelgren som menar att det istället eroderar förtroendet för polisen.

  • Publicerad 12:12, 2 sep 2019

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson efterlyser en bred politisk mobilisering för att få stopp på gängkriminaliteten. I samband med sitt sensommartal i sin hemstad Strängnäs igår presenterade Ulf Kristersson tio punkter för hur kriminaliteten ska tacklas.

Till exempel vill han införa visitationszoner, där polisen fritt kan visitera folk som vistas. Idag får polisen visitera personer som de misstänker ska begå brott, som är frihetsberövade, för att de har särskilt anledning att tro att de ska hitta något av värde för en utredningen eller för att söka efter ett föremål som kan komma att användas vid brott.

Men att visitera fler än det som den existerande lagen tillåter riskerar att erodera förtroendet för polisen, menar kriminalkommissarie Gunnar Appelgren.

– Visiterar vi fel personer så förloras tilliten. Den effekten såg vi i Danmark där man införde visiteringszoner. Den danska polisen tappade mycket förtroende och tillit i och med det, säger han.

"Verktyget ska användas klokt"

Gunnar Appelgren är del av en forskargrupp som ska ta reda på hur fler dödsskjutningar ska klaras upp. Som en del i forskningen har han tittat på hur ofta polisen utfört visitationer under 2017 och 2018 och vilket resultat det gett. Det visade sig att visitation är ett effektivt sätt att hitta vapen, men att det i nuläget används ganska lite.

För att få bort vapen från gatan behöver polisen öka takten på visitationerna, men det räcker med de lagar som redan finns, menar Gunnar Appelgren. Och för att inte förlora förtroendet måste polisen vara noga med att inte visitationerna sker alltför brett.

– Visitationszoner tror jag inte på. Vi har tillräckligt god lagstiftning som vi har, men vi behöver öka tempot och bli bättre på att vara offensiva. Vi ska använda verktyget klokt, säger han.

Det är framför allt knivar som kan hittas genom visitationer. Skjutvapen är det nämligen färre som bär med sig i sin vardag.

– Effekten av obligatorisk häktning vid grova brott har gjort att man inte har med sig pistol om det inte handlar om att överleva. Men är man i en miljö med hot och våld då har man med sig kniv, säger Gunnar Appelgren.

Ny rapport: Så ska fler mord lösas