Polisen riktar in sig på bedragare som lurar av folk pengar genom spel på gatan. Foto: Sacharias Källdén

Polisen riktar in sig på gatu-bedragare

Polisen på Norrmalm jobbar för att få bort dobblare som lurar folk på pengar från stadens gator och menar att man aldrig ska ge sig in i ett spel. "Det är omöjligt att vinna" säger Peter Enell på Citypolisen.

  • Publicerad 15:00, 11 jul 2019

Ett tråkigt sommartecken är dobblare som lurar folk på pengar på stadens gator. Ofta befinner de sig i Gamla stan eller på Drottninggatan. Spelet går ut på att man satsar pengar och gissar under vilken av tre koppar en boll befinner sig. Om man gissar rätt får man sin dubbla insats tillbaka. Problemet är bara att det är omöjligt att vinna.

Så gör du för att ficktjuven ska kamma noll

– Dobblarna arbetar i ligor på sex till tio personer och de som vinner är ligamedlemmar. De försöker locka till sig folk, ofta utländska turister eller turister från andra delar av Sverige som inte har hört talas om det här fenomenet. De tycker sig se var kulan hamnar men när de ska spela blir det genast dubbelt så svårt. För vanligt folk går det inte att vinna. Dessutom kan man bli bestulen i samband med att man står och tittar på när de spelar. Dobblarna är ofta väldigt påflugna, säger Peter Enell på Citypolisen.

Nu ska polisen få bort dobblarna från gatorna.

– Vi försöker gripa dem. Det blir brott mot spel- och lotterilagen och ordningslagen, och vi tar spelmaterial och pengar i beslag, säger Peter Enell.