Nordisk ungdom ska marschera genom City. Foto: Sacharias Källdén

Polisen rustar för 30 november i Stockholm

Imorgon fredag demonstrerar högerextrema Nordisk ungdom i centrala Stockholm. Gruppen har fått tillstånd och polisen kommer att vara på plats.

  • Publicerad 21:00, 29 nov 2018

Den 30 november är traditionellt en dag då högerextrema uppmärksammar Karl XII dödsdag genom bland annat manifestationer på stan.

Stockholmspolisen uppger att den har information om en sådan demonstration i år, den marsch som högerextrema Nordisk ungdom fått tillstånd att genomföra fredag kväll.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Demonstrationståget har fått tillstånd att röra sig från Humlegården till Kungsträdgården mellan klockan 19 och 22.

– Då kommer vi finnas där. I den mån vi har information bedömer vi den och sätter in resurser utifrån vad vi tror behövs. Vi är vana att hantera demonstrationer varje dag så vi ska nog klara det här också, säger polisen Kjell Lindgren.

Han tror inte att demonstrationen kommer påverka gemene man eller orsaka några större trafikstörningar med tanke på att den värsta rusningstrafiken är över vid 17.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det här är den enda tillståndsgivna demonstrationen på 30 november i Stockholm som polisen känner till på torsdageftermiddagen. Men det är inte ovanligt att det ramlar in fler ansökningar under kvällen och morgondagen, eller att nazister agerar utan tillstånd.

– Det kan fortfarande komma in, det är inte ovanligt. Tyvärr har vi alldeles för ont om tid på oss för att göra fler bedömningar men det är viktigt att de söker tillstånd så vi har möjlighet att göra något, säger Kjell Lindgren.