Polisen i Stockholm förbereder sig för nästa helg. Foto: Mostphotos

Polisen rustar för jätteinsats i Stockholm

134 olika ansökningar om möten, tillställningar och demonstrationer lördagen den 25 augusti. Samma dag som nazister planerar att marschera rakt genom City. Nu rustar polisen för en jätteinsats.

  • Publicerad 08:20, 18 aug 2018

Som StockholmDirekt tidigare har berättat har nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, ansökt om att få demonstrera genom Stockholm City den 25 augusti. Samtidigt har 134 andra ansökningar kommit in till tillståndsmyndigheten, bland annat från en vänsterdemonstration som vill försvara strejkrätten och från Djurrättsalliansen.

Enligt uppgift till StockholmDirekt är polisen nu i full gång med att planera en jätteinsats.

– Det är lönehelg, slutet på valrörelsen och extremt mycket aktivitet i Stockholm. Flera organisationer vill demonstrera och ha möten, så självklart är det en dag då vi kommer ha mycket att göra. Men det beror alltså inte bara på Nordiska motståndsrörelsen, säger Carina Skagerlind, presskontakt på polisen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I början av nästa vecka väntas polisen ta ställning till Nordiska motståndsrörelsens ansökan om att marschera rakt genom stan. Men även om det skulle bli nej gäller den allmänna demonstrationsrätten och marschen kan då, enligt Carina Skagerlind, genomföras ändå.

– Att man ansöker om tillstånd för en demonstration är för att polisen ska kunna utföra praktiska förutsättningar för demonstrationerna och ansvara för ordning och säkerhet, säger hon.

Hur kommer alla stockholmare som rör sig i stan den 25 augusti att påverkas?

– Jag tycker inte att man ska överdriva det här. Vi håller på att planera allt nu och kommer gå ut med mer information nästa vecka. Vi ska se till att alla som befinner sig i Stockholm eller ska till Stockholm vet om vad det är som händer. Var allt kommer vara och vilka begränsningar med framkomlighet som kommer att finnas. Det kommer bli en utmaning, säger hon.

Klart: Nazister får marschera i Stockholm

Nazister vill marschera rakt genom City

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.