Nu börjar flaktiderna. Foto: Agnes Stuber

Polisen rustar för studentflaken

Polisens studentkommendering säger sig vara väl förberedd för att hantera flakfesterna i Stockholm. Men enligt insatschefen Per Edquist kommer det bli fullt upp när även flera evenemang och statsbesök äger rum.

  • Publicerad 19:40, 2 jun 2019

Enligt kommenderingschef Per Edquist har flakfesterna blivit allt säkrare för varje år. Foto: Christopher Eliasson

Första veckorna i juni blir intensiva för Stockholmspolisen. Samtidigt som studentflaken rullar runt på gatorna äger flera stora evenemang och statsbesök rum. Bland annat gästar Barack Obama Stockholm när han ska tala på konferensen Brilliant Minds som äger rum den 13-15 juni. Och den 11 juni hålls även prisceremonin för årets Polarprisvinnare i Vinterträdgården på Grand Hôtel.

– Allt händer samma vecka. Så det blir en hel del arbete för att hålla allt flytande, säger polisens kommenderingschef Per Edquist.

Då firas studenten i Stockholm 2019

Enligt Per Edquist är polisen väl förberedd inför studenternas firanden. De flesta studentskivor har redan varit och när det gäller flaken finns en dialog med arrangörerna.

– Vi har haft ett upplägg som är detsamma som tidigare år. Det grundar sig dels i att säkerställa att flaken är säkra, och det gör vi med besiktningar. Sedan kontrollerar vi att de håller sig till de regler och är utanför de förbudsområden som gäller när de är ute och åker, säger han.

Många påverkas

Enligt Per Edquist har säkerheten blivit bättre på flaken för varje år.

– Problemen var mycket större förut. Nu tycker jag att de åkare och aktörer som tillhandahåller flaken är väldigt tillmötesgående och seriösa.

Han betonar ändå att många problem med studentflaken kvarstår.

– Det är fortfarande ett problem för många aktörer som är verksamma inne i stan. Det blir bullerstörningar för uteserveringarna och boende och dagpersonal påverkas. Det är påtagligt, det vet vi. Det här är ett fenomen som är lite speciellt.