Bilden visar den typ av handgranat som orsakade explosionen i Vårby gård. Foto: Polisen

Polisen: Så här såg handgranaten i Vårby gård ut

Det var en handgranat som exploderade i Vårby Gård i söndags, då en man dog och en kvinna skadades. Polisen utreder också uppgifter om en misstänkt skottlossning i Vårby gård centrum natten mot söndagen.

  • Publicerad 14:32, 9 jan 2018

– Det är en jugoslavisk granat med beteckningen M-75, säger Lars Bröms, ansvarig utredare vid Stockholmspolisen till Expressen.

Det var i söndags vid 11-tiden som handgranaten exploderade mitt på torget i Vårby gårds centrum. En 60-årig man ska enligt vittnen plockat upp granaten från marken och cyklat iväg innan den exploderade. Även en kvinna i 45-årsåldern skadades allvarligt.

Polisen vädjar om hjälp

Polisen utreder nu hur handgranaten hamnade på torget och vädjar nu allmänheten om hjälp.

– Någon kanske såg en handgranat på platsen innan explosionen eller har andra iakttagelser från området som kan vara av vikt för polisens arbete. Alla typer av avvikande iakttagelser och information rörande händelsen i Vårby gård är av intresse, säger utredningsledaren Lars Bröms i ett uttalande på polisens hemsida.

M-75 är en granattyp som är vanlig bland kriminella nätverk i Stockholm. Det är ett offensivt krigsvapen med splitterverkan från 3000 stålkulor.

Därför använder knarkligor handgranater

Vårby gård. Polisens tekniker lämnat kvar måttbandet som visar spridningen av de tusentals stålkulor som slungats iväg efter explosionen. Foto: Jonas Gosende Grönvik

Enligt vittnesuppgifter till SVT låg handgranaten på torget i en timme innan den plockades upp. Detta är dock inga uppgifter som polisen bekräftat.

Elitgrupp utreder

Till Expressen skriver utredaren Lars Bröms i ett mejl att polisen är mycket intresserade av en uppgift om skottlossning vid Vårby gårds centrum runt klockan 02.00 natten till söndag.

Om du gjort iakttagelser vill polisen att du hör av dig till 114 14.

Vårby gård i chock efter explosionen

En minnesplats har växt fram intill platsen där föremålet exploderade och ledde till att en 60-årig man dog. Foto: Sara Ringström

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.