Större närvaro. Fler områdespoliser ska finnas på plats runt Jakobsberg station framöver, för att jobba mot narkotikahandeln. Arkivbild. Foto: Mikael Andersson

Polisen satsar mot droghandeln i Jakobsberg

I våras kunde JärfällaDirekt rapportera att den öppna droghandeln ökade i Jakobsberg, främst kring stationen. Nu ska polisen jobba mer riktat mot problemet.

  • Publicerad 16:33, 17 okt 2019

Stationsområdet i Jakobsberg beskrivs av polisen som en öppen drogscen, vilket betyder att det pågår en öppen droghandel där. Enligt polisen är de inblandade främst unga män och killar från Järfälla och från Järva.

I takt med att fler polisaspiranter anlänt till lokalpolisområdet där Järfälla ingår, är nu planen att ett tiotal så kallade områdespoliser i två olika grupper ska jobba mer riktat mot stationsområdet.

– Vi riktar in oss på narkotikahandeln, både säljare och köpare. Narkotikan står för en stor del av den brottslighet vi har. Det handlar också om att öka den upplevda tryggheten framförallt runt stationsområdet, i samverkan med kommunens ordningsvakter som vi ska jobbare närmare med. Det ska synas att vi jobbar tillsammans, säger Jonas Lund, operativ samordnare vid polisen i Järfälla.

Han fortsätter:

– Det kommer nog att märkas bland allmänheten att vi har en större lokal närvaro.

Öppna droghandeln ökar i Jakobsberg

Vill vara mer i utsatta områden

Förhoppningen är att grupperna i så liten utsträckning som möjligt ska åka på blåljusuppdrag. Istället ska de fokusera på just stationsområdet och de två områden som pekats ut som utsatta, alltså Sångvägen i Jakobsberg och Termovägen i Kallhäll.

Samtidigt menar Jonas Lund att arbetet innebär "hårda prioriteringar".

– De kan inte göra punktinsatser överallt, vissa områden får stå tillbaka. Det innebär inte att vi glömmer bort dem, men man får göra taktiska bedömningar om var de behövs mest. Vi har inte lagt tillräckligt med resurser i vissa av de utsatta områden tidigare, och nu har vi en bättre förmåga att finnas där, säger han.

Stockholm Direkt