PLAN. Anna Freij, kommunpolis i Ekerö, har fått en del mejl om trafikproblem kopplade till a-traktorer. Nu planeras det för insatser. Foto: Privat/David Jespersson

Polisen satsar mot trafikproblem med A-traktorer

Mopedbilar och A-traktorer utsätts för farliga omkörningar av vanliga bilar. Samtidigt följer inte alla som kör den typen av fordon de regler som gäller. Det menar kommunpolisen i Ekerö, som nu planerar en särskild insats för att komma till rätta med trafikproblemen.

  • Publicerad 11:50, 27 jan 2020

A-traktorer får inte köras fortare än 30 kilometer i timmen och den som kör måste ha antingen ett B-körkort eller ett traktorkort. Förutom föraren får en person sitta med som passagerare, men varken personer eller saker får färdas bakom framsätena.

Så ser reglerna ut för dem som kör A-traktor. Men det här efterföljs dock inte av alla ute på Mälaröarna, enligt kommunpolisen Anna Freij. Hon menar också att fordonen blir omkörda på farliga sätt av folk som kör vanliga bilar.

– Jag har fått en del mejl om farliga omkörningar. Men också om att de inte förs fram som de ska, att det är fler i bilen är det ska vara och att de kör fortare än de är skapta för att göra, säger Anna Freij, kommunpolis i Ekerö.

Enligt Anna Freij gäller problemen även mopedbilar, som till skillnad från A-traktorer får köras i max 45 kilometer i timmen. Här krävs ett AM-körkort för moped klass 1.

Nu planerar polisen en riktad insatser ute på öarna för att tackla trafiksituationen kring fordonen.

– Men redan är patrullerna som är ute uppmärksamma på att den här problematiken finns. Mer konkreta än så kan vi inte vara och vi kommer inte annonsera när vi gör det, säger Anna Freij.

Inga ändrade regler

I veckan spreds information om att det skulle finnas ett förslag från Transportstyrelsen om att ändra reglerna för A-traktorer. En maxhastighet på 60 kilometer i timmen och ett särskilt körkort var förslaget som diskuteras i Finland och som sades kunna bli verklighet även här.

Men det stämmer inte, slår Transportstyrelsen utredare Björn Hansson nu fast.

– Det är en missuppfattning som har spridits i media. Reglerna finns och de fungerar bra så jag kan inte se något förändringsbehov idag, skriver han i ett mejl till MälaröDirekt.

Detta gäller för A-traktorn:

En förare och en passagerare får åka med, men personer eller saker får inte fraktas i utrymmet bakom framsätena.

Fordonet måste vara besiktigat.

B-körkort eller traktorkort krävs.

För att få ett traktorkort behöver du vara 16 år och ha ett godkänt kunskapsprov och körkortstillstånd.

Källa: Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF)

Planen: Bostäder vid Lövhagens fält

Nyheter Delade meningar bland grannarna Ett nytt bostadsområde planeras på fält vid Lövhagen i Stenhamra. En detaljplan beräknas vara klar först 2028, men redan nästa vecka kan ett första planbesked klubbas.torsdag 20/2 11:52

Kvinna friad från försök till mord på make

Nyheter Hovrätten ändrar domen i Knalleborgmålet Den Ekerökvinna som i december dömdes för försök till mord på sin man har nu friats från ansvar i hovrätten.onsdag 19/2 16:45

Han blir ny Liberal-topp i Ekerö

Nyheter Gällstaöbo tar plats som gruppledare Att Liberalerna bröt sig fri från Ekeröalliansen revitaliserade demokratin på öarna. Det menar Fredrik Ohls som nu kliver in som ny gruppledare för partiet.onsdag 19/2 12:54