SNABBFIL. Kommissarie Hans Nilsson arbetar för att polisen ska kunna stänga av körfält på Essingeleden med hjälp av trafiksignaler. Foto: Mostphotos/polisen

Polisen satsar på trafiksignaler längs E4:an

Polisen vill kunna stänga av körfält på E4:an och skapa tillfälliga räddningsgator för ambulans och brandkår. Detta ska göras med hjälp av trafiksignaler.

  • Publicerad 16:10, 20 mar 2019

Försöket med räddningsgator genomförs på test på E4:an mellan Södertälje och Häggvik under ett år med start 1 april. Syftet är att öka framkomligheten för räddningstjänsten vid bland annat trafikolyckor.

– Trafiken proppar ofta igen och vi har svårt att komma fram. Vi hoppas på det här sättet kunna skapa en korridor för räddningstjänsten, säger Hans Nilsson, kommissarie på trafiksektionens operativa enhet i Region Stockholm.

Här sätter polisen upp nya kameror

Räddningsgatan skapas genom att man stänger av ett körfält med hjälp av trafiksignaler. Ett rött kryss på trafiktavlan ovanför körfältet innebär att det är avstängt för vanlig trafik.

– Den här funktionen finns på de tavlor och trafiksignaler längs E4:an redan idag. Men vi använder dem inte på det sättet. Vi tror verkligen den här metoden kan rädda liv. Utryckningstiderna kan sänkas mycket om det fungerar, säger Hans Nilsson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Att passera i kryssat körfält är inte tillåtet enligt Trafikförordningen och kan sluta med böter på 3000 kronor.

Det här är Räddningsgator

Vad: Ett sätt att skapa en tillfällig räddningsgata på E4:an vid behov, vid till exempel trafikolyckor då räddningstjänsten behöver ta sig fram fort.

Hur: Ett körfält stängs av med hjälp av trafiksignaler och trafiktavlor.

Var: E4:an mellan Häggvik och Södertälje.

När: Under ett år, med start 1 april.

Vilka: Ambulans, polis och brandkår ska kunna komma fram fortare genom att kunna använda körfältet som temporärt stängs av för vanlig trafik.

OLIKA SIGNALER

Rött kryss: Körfältet får inte användas för trafik

Gul pil: Byt till det körfält pilen pekar

Grön pil: Körfältet får användas för trafik som vanligt