GENREBILD. Sjöpolisen har nu två vattenskotrar för att fånga andra vattenskotrar som kör för fort med. Foto: Karin Nilsson

Polisen sätter in egna vattenskotrar mot fortkörare

Nu sätter Sjöpolisen in ännu tuffare tag mot buskörning på vattnet i Stockholm – med två egna vattenskotrar.

  • Publicerad 09:18, 26 jun 2019

2016 kunde StockholmDirekt berätta att sjöpolisen ville satsa på egna vattenskotrar som ett sätt att komma åt problemet med att vattenskotrar körde för fort och för nära bad- och bryggbadare, bland annat i Hornsberg.

Polisens nya plan för att jaga fartdårar: egen vattenskoter

Sedan förra säsongen hade polisen en vattenskoter, men i samband med med att polisen i våras skaffade sig en större båt, kunde de även införskaffa sig ytterligare en vattenskoter, något SVT Nyheter var först att rapportera om.

Ska fånga busar

Med de nya vattenskotrarna har polisen på ett mer effektivt sätt kunnat konfrontera andra vattenskotrar, samtidigt som det blir mindre svall och ljud än om man skulle jaga dem med polisbåten. Detta, menar polisinspektören Johan Skogfeldt, stör gemene man mindre.

Just nu kör man i hela länet, men man har arbetat lite extra i innerstaden. Framför allt Hornsbergs strand är mest aktuellt eftersom det är många inringningar därifrån men även platser i bland annat Årstaviken.

– Vi kör i hela vattenområdet i innerstaden, från Liljeholmskajen till Hornsberg och Kungsholmen, främst på Mälarsidan. Men nu ska vi också arbeta utanför innerstaden. Till exempel har Norrtälje och Dalarö rapporterat om behov, berättar Skogfeldt.

Åldersgräns före förarbevis

Skogfeldt menar också att åldersgränsen för att få framföra en vattenskoter är något som har varit på tapeten på senare tid, eftersom det inte krävs någon typ av förarbevis. Det enda kravet är att du är minst 15 år gammal.

– Nu har det kommit en lag som säger att man måste vara 15 år för få framföra en vattenskoter, men inget förarbevis krävs. Dock har detta inte varit ett större problem för förarna i innerstaden, avslutar Skogfeldt.