Polisen sätter upp kameror på Malmvägen

Efter den senaste skjutningen på Malmvägen har polisen i Sollentuna upprättat en tillfällig kameraövervakning av hela gatan.

  • Publicerad 15:55, 13 mar 2018

De ska kunna känna sig trygga där de bor

Efter förra veckans skottlossning på Malmvägen, då en husfasad besköts med automatvapen och skott gick in i lägenheter, vidtar polisen åtgärder.

Polisen kan besluta om tillfällig kameraövervakning under 30 dagar. Det har de nu gjort på Malmvägen och satt upp ett större antal kameror i området.

– Vi vill kyla ner stämningen. Rent statistiskt är risken större att det blir ännu en skottlossning om en redan har inträffat. Det är det vi vill förhindra. Vi har en generell problembild i Stockholm med mycket skjutningar. Vi måste förhindra att det sker fler. I det är kameror en av de förebyggande åtgärderna, säger Emil Andersson, lokalpolischef för Sollentuna.

Han poängterar att det generellt sett har blivit lugnare i Tureberg de senaste åren.

– Det ska vara tydligt för medborgarna att vi gör allt vi kan för att förhindra att sådant här sker. De ska kunna känna sig trygga där de bor, säger Emil Andersson.

Samma natt som huset på Malmvägen besköts inträffade även en skottlossning i Edsberg. Där har Sollentuna kommun nyligen fått avslag från Länsstyrelsen om att sätta upp egna övervakningskameror.

Polisen har tidigare infört en liknande insats med tillfällig kameraövervakning i Edsberg efter att det varit en period av oroligheter. Det hjälpte, menar Emil Andersson.

Men den stora skillnaden skedde efter den här sommaren, när man lyckats lagföra ett fåtal personer som stått för en stor del av problemen i Edsberg. Därför finns det just nu inte underlag för att sätta upp kameror i området från polisens sida.

– Problemen i Tureberg och Edsberg skiljer sig åt. I Tureberg finns det en annan struktur där de kriminella arbetar i det tysta. Och det finns en kultur där det inte är självklart att det är polisen man vänder sig till om något händer.

Beslutet om den tillfälliga kameraövervakningen gäller i 30 dagar. Men, det kan förnyas om det behövs.

– Men det måste finnas belägg för att ha kameraövervakning på det här viset.

Kamerorna får inte riktas på ett sådant sätt att privata bostäder filmas och någon ljudupptagning får inte ske.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Trafikverket hotas av böter för buller

Nyheter Tålamodet med Trafikverkets planerade åtgärder vid Trafikplats Kista är slut. Nu hotar Sollentuna kommun med vite.måndag 18/6 17:19

Novelltävling för unga författare

Nyheter Nu har unga och icke-professionella författare chansen att bli publicerade. Sollentuna Författarsällskap söker bidrag till en antologi som ska ges ut nästa år.fredag 15/6 8:00